fallback

Европейските индекси затвориха с понижения

Инвеститорите са загрижени след данните за нарастващата инфлация във Великобритания

20:18 | 19.05.21 г.

Европейските индекси затвориха с понижения на фона глобален спад на пазарите, тъй като опасенията от нарастващата инфлация продължават да тежат върху настроенията, съобщи CNBC.

Паневропейският Stoxx 600 приключи сесията с понижение от 1,5%, като всички сектори се озоваха на отрицателна територия.

Британският измерител FTSE 100 се понижи с 1,19%. От своя страна германският измерител DAX отстъпи с 1,77%, а френският CAC изтри 1,43%.

Инфлацията във Великобритания се е удвоила повече от два пъти през април, съобщи Службата за национална статистика. Потребителските цени са нараснали с 1,5% след покачване от 0,7% през март.

„Индексът на потребителските цени най-накрая излезе от диапазона от 0,2% до 1% на годишна база, в който се задържа от началото на пандемията. Въпреки това, дори нарастващият индекс все още не отразява повишение на вътрешнния инфлационен натиск “, каза Мелани Бейкър, старши икономист в Royal London Asset Management.

„Когато икономиката се отвори отново, вероятно ще видим някои допълнителни увеличения на цените и инфлацията вероятно ще се ускори до края на годината“, коментира икономистът.

Европейските пазари последваха мрачните настроения на други борси. Щатските борсови индекси стартираха редовната търговия с понижения на фона на масовите разпродажби на акции в редица сектори, водени от технологичните компании и потапянето на цената на биткойна с близо 22% до 35 хил. долара.

Инвеститорите, загрижени за нарастващата инфлация, ще следят отблизо Федералния комитет за отворения пазар, който ще публикува протокола от заседанието си през април по-късно днес.

Протоколът от срещата вероятно ще даде повече сигнали за това кога централната банка може да обмисли намаляване на покупките на облигации - ход, който се очаква преди да увеличи лихвените проценти.

Очаква се  Deutsche Boerse, Uniper, Experian и Premier Foods да публикуват своите финансови  резултати.

Акциите на британската инвестиционна група John Laing поскъпнаха с повече от 11% до 52-седмичен връх, след като частната инвестиционна компания KKR обяви, че се е споразумяла да купи компанията за 2 млрд. паунда (2,84 млрд. долара).

От Stoxx 600 шведската инженерна компания Sandvik понижи цената на книжата си с 5,9%, докато швейцарският производител на слухови апарати Sonova прибави 1,8%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:59 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още