fallback

Омбудсманът на ЕС разследва преминаването на длъжностни лица към частния сектор

Феноменът, наречен „въртящи се врати“, създава риск от конфликт на интереси, според Емили О'Райли

10:36 | 19.05.21 г.

Омбудсманът на Европейския съюз (ЕС) Емили О'Райли започна голямо разследване за това как Европейската комисия (ЕК) разглежда случаите, в които длъжностни лица от Европейския съюз (ЕС) преминават към работа в частния сектор.

Този феномен, наречен „въртящи се врати“, създава риск от конфликт на интереси, тъй като предишният статус, контактите и вътрешните знания на служителите могат да бъдат от полза за новите им работодатели, пише онлайн изданието EUObserver.

Надзорният орган на ЕС ще разгледа 100 досиета на персонал, по които Комисията е одобрила искания за преместване на ръководители на висше и средно ниво на нова работа или неплатен отпуск за извършване на друга дейност. Разследването ще обхване 14 от 33-те генерални дирекции, всички кабинети на комисариата, правната служба на ЕК, генералния секретариат, вътрешния мозъчен тръст и регулаторния контролен съвет.

Този "широк обхват" има за цел да предостави широка картина за това как се вземат такива решения в различните отдели, казва се в изявление на омбудсмана на ЕС.

"Устойчивото управление на въпроса за „въртящите се врати“ е важно за поддържането на доверието в институциите на ЕС", коментира О'Райли, като посочва, че потенциалният "корозивен ефект" често се подценява. "Правим това от много години, но не мисля, че има дълбоко разбиране защо това е проблематично", добавя тя.

"В администрацията на ЕС трябва да има по-голяма информираност за впечатлението, което прави върху обществеността, когато хората с регулаторен опит се преместват в частния сектор, където техните знания и мрежи могат да имат значителна търговска и друга стойност", допълва тя.

Разследването идва няколко месеца след като омбудсманът на ЕС настоя председателят на комисията Урсула фон дер Лайен да следи дали бившият комисар Гюнтер Йотингер спазва условията, поставени му при одобряването на новата му роля в консултантска компания за комуникации, чийто най-голям клиент е тютюнева компания.

Според тези условия Йотингер не може да помага на клиентите на новия му работодател да лобира пряко или непряко в изпълнителната власт на ЕС.

В миналото много европейски комисари и дори най-високопоставените длъжностни лица в ЕС са правили подобни ходове в кариерата си. Например председателят на комисията Жозе Мануел Барозу се присъедини към американската инвестиционна банка Goldman Sachs, която лобира срещу финансовото регулиране от двете страни на Атлантическия океан.

Миналата година омбудсманът проучи как Европейският банков орган (ЕБО) се справя с решението на бившия му изпълнителен директор Адам Фаркас да стане главен изпълнителен директор на лобистка група във финансовата индустрия. Заключението от проверката беше негативно.

В своите препоръки към банковия регулатор О'Райли посочва, че ЕБО трябва да помисли временно да забрани на своите висши служители да заемат определени длъжности след мандата им и да информира кандидатите за такива условия, когато кандидатстват за такъв пост.

Комисията е одобрила над 99 процента от заявките за трансфер (363 заявления) в частния сектор през 2019 г., според анализ на Корпоративната европейска обсерватория (CEO). Служители обикновено получават одобрение и на искания за неплатен отпуск, докато работят в частния сектор, като така си оставят отворена вратичка за връщане в администрацията на ЕС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:02 | 09.09.22 г.
fallback