fallback

Френската икономика преодолява пандемията по-добре от очакваното

Централната банка очаква по-силен растеж през втората половина на тази година

12:33 | 16.03.21 г.

Френската икономика преодолява пандемията от коронавирус и правителствените ограничения по-добре от предвижданото досега, насочвайки се по-силен растеж тази година, отчитат от централната банка на Франция, предаде Bloomberg.

Активността е спаднала по-слабо от първоначалните очаквания на централна банка в края на 2020 г., тъй като инвестициите на домакинствата и бизнеса са се задържали на стабилно ниво въпреки блокирането през ноември. Централната банка очаква по-силен растеж през втората половина на тази година, след като бъдат премахнати здравните ограничения и ваксините забавят разпространението на вируса.

„Постепенно се отдалечаваме от мащабните мерки за обществена подкрепа, въведени през 2020 г., които бяха необходими и ефективни за доверието на частния сектор“, каза гуверньорът на централната банка Франсоа Вилроа дьо Гало по радио RTL. „Очакваме връщане към нивата на активност преди Covid през пролетта на 2022 г., което е малко по-добре от това, което прогнозирахме през декември миналата година“, посочи той.

франция

Думките му подкрепят други доказателства, че втората по големина икономика в еврозоната се е приспособила към ограниченията срещу вируса и ще избегне рязко второ свиване. Засега правителството не е наложило пълно блокиране, за да ограничи разпространението на вируса, като вместо това е избрало комендантски час, съчетан със строги ограничения за свободното време и местата за настаняване.

Вилроа заяви, че прогнозите на централната банка са дори "доста предпазливи", тъй като взимат предвид здравните ограничения, които остават и през първата половина на 2021 г. Правителството заяви, че ситуацията в страната може да започне да се нормализира от средата на април.

Централната банка обяви и по-силни прогнози за пазара на труда, благодарение на финансираните от държавата програми, които залагат на съкращаване на работното време, а не на работни места.

Оттеглянето на помощта и увеличаването на фалитите в бизнеса може да доведат до нов спад в заетостта по-късно тази година, каза централната банка. Но безработицата, която ще достигне връх от близо 9,5% в края на 2021 г., ще бъде средно на ниво от 8,9% през цялата година в сравнение с предходната прогноза за 10,7%.

Въпреки по-обнадеждаващите перспективи централната банка на Франция също заяви, че несигурността около прогнозите й все още е „значителна“ поради здравната ситуация.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:18 | 24.08.22 г.
fallback
Още от Европа виж още