fallback

Започва строителството на третия блок на АЕЦ "Аккую"

Централата ще осигури 10% от електроенергийните нужди на Турция

20:32 | 10.03.21 г. 1

С церемония по изливането на "първия бетон" започна строителството на третия енергоблок на площадката на АЕЦ "Аккую" . На събитието чрез видеоконферентна връзка участваха президентите на Русия Владимир Путин и на Турция Реджеп Тайип Ердоган, съобщават от пресцентъра на "Росатом".

Турският министър на енергетиката Фатих Дьонмез отчете, че централата ще осигури 10% от електроенергийните нужди на Турция. "Тя има и много важен принос за опазването на нашата околна среда - ядрените централи са източник на чиста и непрекъсната електроенергия. Проектът е и двигател за развитието на промишлеността, икономиката, заетостта и много свързани индустрии", заяви той по време на събитието.

Изпълнението на проекта за изграждането на ядрената централа в южната ни съседка е ускорено, става ясно от коментар на президента на руската ядрена корпорация Алексей Лихачов, който също присъства на церемонията.

Лицензът за изграждане на трети енергоблок на АЕЦ "Аккую" беше издаден от Турската агенция за ядрено регулиране на 13 ноември 2020 година, припомнят от "Росатом". Главен изпълнител на строителството е съвместното предприятие TİTAN2 IC İÇTAŞ İNŞAAT.

Преди да се пристъпи към бетонирането на фундаментната плоча са извършени комплекс от подготвителни дейности - монтаж на оборудване за понижаване на нивото на водата, изкопни дейности, изграждане на бетонна възглавница и хидроизолация, армировка на фундамента и монтаж на вградени части.

В момента се извършват едновременно строителни и монтажни работи на площадките и на четирите енергоблока на АЕЦ "Аккую".

Бетонирането на фундаментната плоча на първи енергоблок беше завършено през март 2019 година. В сградата на реактора вече е монтирано устройство за локализиране на стопилката, сухата защита на реактора, продължават и дейностите по бетониране на стените на вътрешните конструкции. Сред ключовите събития, планирани за първи енергоблок, са дейностите по монтажа на корпуса на реактора.

Бетонирането на фундаментната плоча на втори енергоблок започна на 8 април 2020 година и приключи в началото на юни 2020 година.

Пакетът от документи за получаване на лиценз за изграждане на четвърти енергоблок на централата е внесен в Турската агенция за ядрено регулиране на 12 май 2020 година и в момента се разглежда от регулаторния орган.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:58 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още