fallback

Miele постига рекорд на броя служители - почти 21 000 работят за концерна

Въпреки това производителят не смогва да навакса с поръчките

10:02 | 12.02.21 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Германският производител на потребителска техника Miele постигна приходи в размер на 4,5 милиарда евро през 2020 година. Това представлява ръст от 6,5% в сравнение с 2019 г., съобщи семейната компания от Гютерсло. По този начин доставчикът на премиум домакински уреди изпраща положителен сигнал в края на една променлива година.

Приходите от продажби в Германия са нараснали с 8,8% до 1,33 милиарда евро. Освен това обемът на продажбите е нараснал и в страните от Бенелюкс, Франция, Австрия и Швейцария, както и в Източна Европа и Китай. Продажбите обаче в САЩ и Великобритания са стагнирали.

В началото си 2020 г. започна добре, но след това бизнесът на компанията се срина между март и май. От лятото обаче ефектите на наваксване са подобрили ситуацията и втората половина на годината е „изключителна“, казва концернът от Гютерсло, цитиран от Handelsblatt. През второто тримесечие в Miele e била приложена и схема за работа за съкратено работно време.

В момента обаче фабриките работят на допълнителни смени и групата достигна рекорден брой служители - почти 21 000. Независимо от това обаче концернът не смогва да навакса с поръчките -  срокове за доставка от повече от шест седмици са неизбежни за перални, сушилни и съдомиялни машини, в зависимост от модела.

Германската компания е преживяла бум и защото заради затворените ресторанти хората са готвели много повече вкъщи. Само преди два дни Miele обяви, че ще поеме мажоритарен дял в стартъпа KptnCook. Miele участва от 2018 г.  в компанията, основана от Ева Хофер и Алекс Рийг през 2014 г., и сега държи над 50 процента от приложението за рецепти.

Очаква се стартъпът да расте, особено в немскоговорящите страни, и да разработи персонализирани оферти в бъдеще. Досега приложението предлага определена селекция от идеи за рецепти всеки ден.

Miele е пример и за това, че много семейни фирми продължават да инвестират в устойчивост и защита на климата. През 2021 г. компанията възнамерява да стане климатично неутрална по отношение на собствените си емисии и тези на своите доставчици на енергия. А освен това Miele се отплати и на служителите в необичайната икономическа ситуация: eднократно плащане в размер на 40% от месечната заплата е изплатено на всички служители през декември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:11 | 11.09.22 г.
fallback