fallback

Европейските индекси разшириха пониженията си и в сряда

Краткосрочният икономически растеж ще остане слаб, смятат някои анализатори

19:40 | 10.02.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Германският фондов пазар разшири в сряда загубите от предния ден. След рекордното ниво на Dax в началото на седмицата до малко под 14 170 пункта водещият германски бенчмарк се понижи отново под границата от 14 000 пункта. Причината са американските борси, които след позитивен старт преминаха на червена територия.

В крайна сметка Dax приключи деня с минус 0,56 на сто до 13 932,97 пункта. Индексът на средните стойности MDax се обезцени с 0,38 на сто до 32 132,82 пункта.

Паневропейският Stoxx 600 завърши сесията с минус от 0,23%, като повечето сектори и основни борси бяха на отрицателна територия.

В Лондон FTSE 100 загуби 0,11 на сто до 6524,36 пункта, а в Париж CAC40 отстъпи с 0,36 на сто до 5670,80 пункта.

Борсовите участници обясняват промяната на щатските борси към спад с „опитомени" данни за инфлацията в САЩ. Те изразиха опасения, че краткосрочният икономически растеж ще остане слаб. Несигурността по отношение на това кога сценарият за динамично възстановяваща се икономика след пандемията, който вече е включен във  високите цени на акциите, всъщност ще стане реалност", казва анализаторът Йохен Щанцл от CMC Markets. Опасността от мутациите на коронавируса може да бъде предотвратен само чрез удължаване на блокиранията, а по този начин светлината в края на тунела става все по-тъмна в всеки ден. „Тунелът е по-дълъг от това, което очаквахме след успеха на ваксината в края на миналата година“.

Европейските акции следваха предпазлива тенденция, наблюдавана и на други места. По-рано американските акции унищожиха предишните си ръстове и се търгуваха на червено в сряда, след като инвеститорите се оттеглиха от основните технологични акции въпреки по-добри от очакваните резултати на Twitter, Lyft, Cisco Systems, Mattel и Yelp.

Денят беше натоварен по отношение на сезона на отчетите в Европа. Резултатите си представиха Air Liquide, Metro, Thyssenkrupp, Siemens Energy, Heineken и Equinor.

Societe Generale съобщи рано сутринта в сряда, че е генерирала нетна печалба от 470 милиона евро (570 милиона долара) за четвъртото тримесечие на 2020 г. Акциите на френския кредитор се повишиха с 2,9%.

На върха на Stoxx 600 се озова нидерландската фирма за обработка на плащания Adyen с ръст от 8,7% и рекордно високо ниво, след като публикува годишен отчет, който надвиши очакванията.

Акциите на Maersk се обезцениха с 6,8%, въпреки че компанията отчете висока печалба за четвъртото тримесечие и добри очаквания за 2021 г., като анализатори предполагат, че насоките на датския корабен гигант е твърде консервативен, а печалбите а "донякъде разочароващи" според JPMorgan

В дъното на европейския индекс на сините чипове се озова белгийската фармацевтична компания Galapagos със срив от 18,7% след прекратяването на изпитвания от трета фаза на ваксина заедно с Gilead Sciences.

Междувременно Ubisoft загуби  7,6% в сряда, въпреки че отчете рекордни тримесечни приходи. Френският издател на видеоигри понижи своите очаквания за цялата година.

Пазарите следят и развитието около второто производство по импийчмънт на Доналд Тръмп. След няколкочасово обсъждане в американския сенат мнозинството от сенаторите гласува за продължаване на производството, като прие, че процедурата по импийчмънт на вече бившия президент не противоречи на конституцията. Петдесет и шест сенатори се съгласиха с това, че процедурата съответства на основния закон на страната. Четиридесет и четири гласуваха против. Шестима републиканци гласуваха процесът да продължи.

Така опитът на защитата на Тръмп да прекъсне процедурата с мотив, че само действащ президент може да бъде подложен на процес по импийчмънт, се провали и процедурата продължава.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:21 | 11.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още