fallback

Ралито на европейските пазари проявява признаци на охлаждане

Основните индекси на Стария континент поеха в различни посоки във вторник

20:06 | 09.02.21 г.

Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Европейските борси поеха в различни посоки във вторник, след като ралито, стимулирано от надеждите за по-бързо възстановяване на световната икономика и разпространение на ваксините, показва признаци на охлаждане, предава Ройтерс.

Газовият сектор и комуналните услуги поведоха загубите и неутрализираха ръстовете при луксозните стоки и здравеопазването.

Паневропейският индекс Stoxx 600 завърши деня на червена територия със спад от 0,1%, след като загуби половин процент през деня. Индексът е нагоре с близо 4% този месец на фона на стабилното разпространение на ваксините в глобален план и очакванията, че американските конгресмени скоро ще приемат огромен пакет от стимули.

Лондонският бенчмарк FTSE 100 отбеляза ръст от 0,12% благодарение на компаниите за жилищно строителство и завърши деня на ниво от 6531,56 пункта. Френският CAC 40 е нагоре с 0,10% до ниво от 5691,54 пункта. Германският DAX регистрира спад от 0,34% до ниво от 14 011,80 пункта.

Британските компании за жилищно строителство Bellway и St Modwen Properties се присъединиха към по-големи конкуренти като Barratt и Taylor Wimpey в силните прогнози за сектора, тъй като търсенето се е подобрило след първоначалните нарушения заради COVID-19.

„Смятаме, че британските акции ще се представят по-добре от фондовите пазари в другите страни тази година, тъй като насрещните ветрове, пред които бяха изправени през 2020 г., отслабват или дори действат като попътен вятър“, отбелязва Capital Economics в коментар до клиенти.

Компанията посочва бързото разпространение на ваксините срещу коронавирус в страната и отпадането на несигурността около отношенията на Великобритания с Европейския съюз като някои от факторите за оценката си.

Книжата на енергийния гигант Total поевтиняха с 1,8%, след като по-рано през деня поскъпнаха с 2,8%. Компанията обяви по-добри от очакванията резултати през четвъртото тримесечие, въпреки че удар от отписване на активи заради пандемията е довел до нетна загуба от 7,2 млрд. долара за 2020 г.

Германският DAX се озова на червена територия, въпреки че данни показаха ръст на германския износ през декември благодарение на силната търговия с Китай и САЩ.

„Дългосрочните перспективи пред износа остават смесени, илюстрирайки, че секторът ще се нуждае от известно време преди да си възвърне пълната сила“, коментира глобалният ръководител на отдела за макроикономика на ING Карстен Бржески.

Датската компания Demant оглави Stoxx 600, след като обяви, че очаква да се върне към силен ръст през 2021 г. с отмяната на блокадите заради COVID-19.

Книжата на TUI Group отписаха почти 4% от стойността си и достигнаха над двумесечно дъно, след като най-голямата туристическа компания в света регистрира загуба от 699 млн. евро през първото тримесечие.

На дъното на европейския индекс на сините чипове цената на акциите на финландската фармацевтична компания Orion се понижи с 8,8%, след като тя не отговори на очакванията за печалбата си през четвъртото тримесечие.

Книжата на австрийския производител на чипове AMS поевтиняха със 7,1%, въпреки че компанията записа скок от 86% на приходите си от продажби през 2020 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:31 | 22.08.22 г.
fallback
Още от Европа виж още