fallback

Мирек Дюшек: 2021 г. е важна за рестарт на мултилатерализма

Кои бяха основните теми на тазгодишния Световен икономически форум в Давос, разкрива зам.-ръководителят на Центъра за геополитически и регионални въпроси

16:50 | 01.02.21 г. 7

2021 г. е една от най-важните години, за да се рестартира мултилатерализмът, да се възстанови доверието и да се подобри и публично-частното партньорство. Това заяви Мирек Дюшек, заместник-ръководител на Центъра за геополитически и регионални въпроси към Световния икономически форум, в предаването „В развитие“ по Bloomberg TV Bulgaria.

Тазгодишният Световен икономически форум в Давос ще бъде запомнен като „много действено ориентирано и мобилизиращо събитие“, каза гостът. „Събрахме над 2000 лидери от всички сфери на живота – гражданско общество, правителства и бизнеси“.

По думите на Дюшек на Форума е била изразена много важна решимост от страна на правителства, гражданското общество и бизнеса не само да се пребори кризата, но и да се организира по-устойчиво общество след пандемията.

Една от основните теми, която е била обсъдена по време на срещите, е дигиталният преход. Втората главна тема са промените в климата. Социално-икономическото равенство и темата за експеримента също са обсъдени от световните лидери. 

„Има ясна представа, че трябва да поемаме някои рискови експерименти като регулациите на дигиталната област. Трябва да мислим повече за бъдещето, когато предприемаме действия в тази област“, посочи гостът. И заяви, че в резултат на автоматизацията ще се получат толкова нови работни места, колкото ще бъдат загубени. „Затова е важна преквалификацията на хората към бъдещите процеси на постиндустриалната икономика“.

По думите на Дюшек глобалната икономика е много силно взаимосвързана и дефицитите в сътрудничеството пречат да се постигат успехи.

„Ако не си сътрудничим, се изправяме пред опасността от повече фрагментация. 2021 г. е  годината, в която можем да използваме смущенията от пандемията, за да рестартираме мултилатерализма“, отбеляза Дюшек.

Целия разговор вижте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:00 | 11.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още