fallback

Гърция започва масовата ваксинация на населението от 20 януари

Плановете на правителството са до края на месеца ваксинирани да бъдат 200 хил. души - работещи на първа линия и възрастни хора

13:08 | 06.01.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

От 20 януари 2021 г. ще започне масовата ваксинация на гърците, коментира премиерът Кириакос Мицотакис, цитиран от Ana Mpa. Първата фаза от плана предвижда ваксинацията на възрастните хора - над 85 години.

От 11 януари ще заработи и онлайн платформа, в която да се заявява желанието за ваксинация. Системата ще генерира ден и час, в който ще бъде извършена имунизацията, допълва англоезичното издание "Катимерини".

След малко бавното начало кампанията по ваксинирането в южната ни съседка напредва. Вече се ваксинират по около 5 хил. души на ден и към края на 5 януари са поставени ваксини на над 16,3 хил. души. Това са основно медици на първа линия в борбата с коронавируса, както и обитателите на домове за възрастни.

Гърция има в резерв 150,8 хил. дози от ваксината на Pfizer/BioNTech.

Плановете са до края на януари да бъдат поставени ваксини на 200 хил. души - работещите на първа линия (не само медицински лица) и възрастни хора (над 85-годишните и хората в домовете за възрастни).

В края на декември Гърция преустанови ваксинацията на "знакови" лица след скандал. Синдикати на медицинските работници се подразниха от политиците, които си правеха селфита при ваксиниране.

Критики отправиха и опозиционни партии, макар че лидерът на най-голямата СИРИЗА Алексис Ципрас също беше един от първите ваксинирали се срещу коронавируса. Той обясни, че е направил това след договорка с управляващите, за да насърчи кампанията по ваксиниране, но беше категоричен, че правителството е превърнало инициативата в цирк.

В последните дни на 2020 г. в Гърция бяха ваксинирани общо 1128 души, от които 66 политици, сред които президентът Катерина Сакеларопулу, премиерът, министри и лидери на опозиционните партии.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:46 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още