fallback

ЕС одобри финансиращата система за бюджета

Приети са и правилата за фонда за възстановяване, до 2027 г. ще бъдат предоставени 1,8 трлн. евро

16:15 | 14.12.20 г.
Автор - снимка
Създател

След края на блокадата от страна на Унгария и Полша ЕС взе важни решения за бъдещите бюджети на общността и помощите за милиарди евро за възстановяване от кризата. Както съобщи Европейският съвет в понеделник в Брюксел, 27-те страни членки одобриха както бъдещата система за финансиране на ЕС, така и регламентите за програмата за възстановяване от коронакризата.

Освен това бяха взети решения относно финансовата рамка за следващите седем години и индивидуалния бюджет през 2021 г. До края на 2027 г. ЕС трябва да разполага с общо около 1,8 трилиона евро. 750 млрд. евро от сумата са планирани за помощни пакети за възстановяване от коронакризата, предава DPA. 

Доскоро финансовият пакет беше блокиран със седмици поради вето от Унгария и Полша. Така приемането му стана възможно само с допълнителна декларация, договорена от Германия. Унгария и Полша се опасяваха, че новият регламент за предупреждения за нарушения на върховенството на закона ще има за цел да съкрати средствата от ЕС за тях поради противоречиви политически проекти.

Декларацията вече изясни как механизмът може да бъде оспорен в случай на съмнение. Компромисът предвижда, че механизмът за върховенство на закона, срещу който се намесиха Унгария и Полша, ще бъде адаптиран, така че връзката между изплащанията и върховенството на закона да не настъпи, докато Съдът на Европейските общности не вземе решение за законността на процедурата. Това може да се случи през 2022 година.

Освен това той трябва да се използва само за проверка на върховенството на закона, когато се използват средства от ЕС. За други спорове, например относно съдебната политика, продължава да се прилага процедурата по член 7, която ЕК може да стартира в случай на нарушения на основните принципи на ЕС.

Сега финансовият пакет на ЕС трябва да бъде одобрен от Европейския парламент. Освен това, така нареченото решение за собствени средства по отношение на системата за финансиране трябва да бъде ратифицирано в държавите членки. Според информация от ЕК националните парламенти в 23 държави също ще трябва да участват в решението. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:27 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още