Германският авиоконцерн Lufthansa премахва безплатната храна в икономичната класа на своите европейски полети. От следващата пролет клиентите ще трябва да плащат за закуски и напитки на борда, съобщиха от компанията. Това правило вече се прилага за компаниите от групата Brussels Airlines и Eurowings и ще бъде разширено и до Lufthansa, Swiss и Austrian от март нататък.
„Нашата досегашна гама от снаксове в икономичната класа често не отговаря на очакванията на нашите гости“, казва членът на борда на директорите Кристина Фьорстер. Вместо непопулярните сандвичи или шоколадовите блокчета, сега за продажба ще се предлагат продукти с по-високо качество, които ще бъдат разработени въз основа на обратна връзка с клиентите.
Според говорител на концерна, цитиран от DPA, новите продукти трябва да бъдат по-екологични и по-здравословни. Например компанията мислела повече за салати и мюсли. Популярните доматени сокове и регионалните продукти също ще са на разположение за закупуване. В бъдеще пътниците на Lufthansa и Swiss ще получават безплатно само по бутилка вода на човек.
Допреди коронакризата на стандартните европейски полети на авиокомпаниите в мрежата на Lufthansa и в зависимост от продължителността на полета безплатни бяха закуски, сандвичи или малки топли ястия. По време на пандемията Lufthansa значително намали обхвата на това предложение - по хигиенни причини. За полети с продължителност до два часа в момента не се предлага храна, а само ограничен избор от напитки.
И по дългите направления се пести
Lufthansa не за първи път пести пари от храна. В края на 2019 г. компанията намали броя на храненията по маршрутите на дълги разстояния: вместо две топли ястия сега преди кацането има само един „висококачествен студен сандвич“.
За авиокомпаниите храната на борда е предимно разходна позиция. Менюто в икономичната класа се изчислява на около пет евро при пътувания на дълги разстояния. В бизнес класата то може да струва два пъти повече, а в първа класа - до четири пъти повече, т.е. около 20 евро на хранене. Освен това авиокомпаниите плащат такси за обслужване на доставчиците на храна на борда.