fallback

Оптимизмът за ваксина срещу COVID-19 тласна европейските борси към седмичен ръст

Почти всички сектори и големи борси на Стария континент се озоваха на зелена територия в петък

20:14 | 13.11.20 г.

Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Европейските борси завършиха последния ден от работната седмица с лек ръст на фона на оптимизма на инвеститорите относно перспективите за ефективна коронавирусна ваксина, предава CNBC.

Паневропейският индекс Stoxx 600 приключи търговията почти без промяна след първоначалните загуби, а повечето сектори и големи борси се озоваха на положителна територия. За седмицата индексът е нагоре с около 3,5%.

Германският DAX се повиши с 0,18% и завърши седмицата на ниво от 13 076,72 пункта. Френският CAC 40 отбеляза ръст от 0,33% до ниво от 5380,16 пункта. Лондонският бенчмарк FTSE 100 единствен от големите индекси на Стария континент не се вписа във възходящата тенденция и се понижи с 0,36% до равнище от 6316,39 пункта.

Новината от Pfizer в понеделник, че ваксината, която разработва с BioNTech, е показала ефективност от над 90% в клинични изпитания подкрепи нагласите тази седмица. Но в средата на седмицата трейдърите бяха притеснени, че растящият брой случаи на коронавирус може да нанесе значителен удар на икономиката преди появата на ваксината.

Отвъд океана избраният за президент Джо Байдън се очаква да спечели в Аризона, увеличавайки преднината си пред настоящия президент Доналд Тръмп с още 11 електорални гласа, с което ще достигне 290 гласа.

Миналата събота NBC News съобщи, че Байдън печели президентските избори след успеха в Пенсилвания. Той даде на бившия вицепрезидент над 270 гласа в Избирателната колегия, необходими за спечелването на президентската надпревара. До момента Тръмп отказва да признае поражението си на изборите.

На корпоративния фронт книжата на Delivery Hero поевтиняха с 6% и компанията се озова на дъното на Stoxx 600, след като стана ясно, че южнокорейският антитръстов орган е препоръчал продажба на филиала й Yogiyo, за да получи одобрение на планираното придобиване на собственика на приложението за доставки на храна Woowa Brothers за 4 млрд. долара.

Германският гигант в доставките на храна съобщи, че няма да приеме препоръката.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:08 | 06.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още