fallback

Ръководителят на британската армия: Има риск от Трета световна война

Ескалацията на регионалното напрежение води до грешни преценки, които може да предизвикат повсеместен конфликт, предупреди Ник Картър

14:54 | 08.11.20 г. 8

Снимка: EPA/БГНЕС

Настоящата глобална несигурност и безпокойство на фона на икономическата криза, предизвикана от коронавирусната пандемия, може да създадат опасност от нова световна война, предупреди ръководителят на британските въоръжени сили, цитиран от Ройтерс.

В интервю по повод годишната възпоменателна церемония за убитите и ранените в конфликти, която се отбелязва в неделя, Ник Картър, началник на Генералния щаб на британските въоръжени сили, заяви, че ескалация на регионалното напрежение и грешни преценки в крайна сметка може да доведат до повсеместен конфликт.

„Мисля, че в момента живеем във време, когато светът е много несигурно и тревожно място и, разбира се, динамиката на глобалната конкуренция също е част от живота ни. Мисля, че реалният риск, който имаме с големия брой регионални конфликти, развиващи се в момента, е, че ескалацията може да доведе до погрешна преценка“, отбеляза Картър пред Sky News.

В отговор на въпрос дали това означава, че има истинска заплаха от нова световна война той отговори: „Казвам, че това е риск и трябва да осъзнаваме тези рискове“.

Картър, който застана начело на британската армия през 2018 г., заяви, че е важно да се помнят загиналите в предишните войни като предупреждение за тези, които може да повторят грешки от миналото.

„Ако забравят ужаса на войната, мисля, че има голям риск хората да помислят, че влизането във война е нещо разумно“, каза Картър.

„Трябва да помним, че историята може да не се повтаря, но има ритъм и ако погледнете назад към миналия век, преди двете световни войни, мисля, че несъмнено е имало ескалация, която е довела до неправилната преценка, предизвикала в крайна сметка мащабна война, каквато се надяваме никога вече да не се случи“, изтъкна той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:58 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още