fallback

Германският производител на резачки Stihl се опълчва на кризата

Семейният предприемач възхвалява кризисното управление на германското правителство, но критикува конюнктурните пакети за помощ

14:06 | 10.05.20 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Германският производител на резачки Stihl се опълчва сериозно на кризата. „Като Stihl ние сме по-добре подготвени от много други компании", лазва Николас Щил, председател на Консултативния съвет, пред Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung. „От днешна гледна точка съм убеден, че можем да се справим сами." Април мина „наистина добре" за Stihl в Германия. „Когато хората не работят във фабрики и офиси, те очевидно обичат да идат в гората или в градината“, казва Щил.

„Нашите резачки бяха използвани много и, поне на родния пазар, бяха добре купувани. В някои други страни обаче изобщо нямахме продажби, защото магазините там трябваше да се затворят напълно“, признава той.  Семейният предприемач възхвалява кризисното управление на правителството в Германия: „Като цяло германската политика направи правилното нещо", казва Щил, „с ретроспекция би трябвало да затворят страната по-рано, разбира се, тогава щяхме да излезем по-рано - но след  като мине дадена криза винаги сме по-умни“. Предприемачът се изказва срещу стимулиращи пакети на стойност милиарди евро. „Това, от което се нуждаем сега, не са краткосрочни програми за субсидиране, а по-добри рамкови условия за икономиката на утрешния ден“, каза Щил. „Федералното правителство има какво да навакса. Първата ключова дума е обърканият енергиен преход: за определени конвенционални електроцентрали са определени фиксирани крайни дати, но ние изоставаме с години с графика с разширяването на новите технологии. Освен това изоставаме в цифровизацията, да не говорим за окаяно състояние на инфраструктурата, с пренебрегвани пътища и училища“, пояснява той. По думите му кризата показва, че натрупването на собствен капитал е най-доброто за компаниите, подчертава Щил. „Вече живеем от това; някои политици пренебрегват тази връзка с предложения как да изтощават предприемачите“, оплаква се още той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:08 | 13.09.22 г.
fallback