fallback

Страховете за коронавируса изпратиха европейските борси на червено

Инвеститорите следят внимателно ефекта на случващото се върху китайската и световната икономика

19:41 | 13.02.20 г.
Автор - снимка
Създател

Европейските акции приключиха търговията на червена територия, тъй като разпространението на коронавируса остана във фокуса на инвеститорите, пише CNBC.

Паневропейският индекс Stoxx 600 завърши борсовия ден с 0,15% понижение, а повечето сектори и основни борси се оказаха на червено.

Книжата на петролните и газовите компании поведоха загубите, а секторът записа 1% спад.

Броят на смъртните случаи и на заразените в провинция Хубей нарасна значително, след като беше сменена методологията за отчитане на заразените. Регионът обяви още 242 починали и 14 840 нови случая за 12 февруари.

Инвеститорите следят ситуацията и потенциалния ѝ ефект както върху китайската, така и върху световната икономика.

Управляващият директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева коментира пред CNBC, че коронавирусът влияе значително повече върху световната икономика от епидемията на ТОРС през 2002 -2003 г.

Коронавирусът доведе до затваряне на китайски фабрики и компании. Големи авиокомпании спряха полетите си до континенталната част на Китай, а събития по целия свят, в това число и Световният мобилен конгрес в Барселона, бяха отменени, за да се предотврати разпространението на вируса.

Китайските власти предприемат мерки, за да минимизират шока върху икономиката на азиатската страна.

В Европа британският премиер Борис Джонсън направи промени в правителството, докато Великобритания оформя бъдещите си ходове след излизането си от Европейския съюз. Днес изненадващо финансовият министър Саджид Джавид подаде оставка и ще бъде заместен от Риши Сунак, който в момента е главен секретар на Министерството на финансите.

Междувременно продължава сезонът на отчетите. Стойността на книжата на Credit Suisse се повиши леко, след като банката успя да надмине пазарните очаквания с последните си финансови резултати. Днес тя отчете 69% повишение на нетната печалба.

Цената на акциите на холандската застрахователна компания NN Group нарасна с 11% до върха на паневропейския бенчмарк, след като компанията отчете 10% повишение на годишната оперативна печалба за 2019 г.

На дъното на Stoxx 600 се озова Centrica, чиито акции се потопиха с 15%, тъй като тя отчете 1,3 млрд. долара загуба за миналата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:48 | 01.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още