fallback

ЕС обмисля ревизия на MiFID II

Целта е да се предоговорят изгодни за Лондон условия

22:10 | 06.02.20 г. 1

Освободени от британското влияние след Brexit, европейските власти стартират офанзива, с която да отслабят финансовия център Лондон.

Длъжностните лица в Берлин, Брюксел и Париж планират да изменят финансовия регламент MiFID II, въведен в отговор на финансовата криза. Намерението е да се премахнат отстъпките за Великобритания, които бяха направени през шестте години преди приемането на директивата, предава Bloomberg.

Разпоредбите за разходите за научни изследвания, изискванията за регистриране и търговия с акции, деривати и суровини, вероятно ще бъдат преразгледани. Това би затруднило преговорите с Лондон след Brexit за международни банки като Goldman Sachs Group Inc. и JPMorgan Chase & Co. Промените също така ще имат за цел да затвърдят позицията на Deutsche Börse AG спрямо London Stock Exchange Group Plc по отношение на фючърсите и други листнати деривати. 

„Фактът, че най-големият финансов пазар в Европа сега е извън Европейския съюз, ще промени баланса в регулациите на финансовите услуги като цяло“, казва германският евродепутат Маркус Фербер, участвал в проектирането на MiFID II, която официално се нарича директива относно пазарите на финансови инструменти. Би било "наивно" да се предполага друго, пише в свое становище той.

Германия и Франция вече говорят за отмяна на ключови части от закона за финансите, които бяха подкрепени от Великобритания, когато беше член на ЕС.

Фербер се присъединява към германското финансово министерство и Deutsche Boerse, призовавайки за преглед на разпоредбата на MiFID, известна като отворен достъп. Правилото се поддържа от LSE; създадено бе да влезе в сила в средата на 2020 г. и има за цел да направи пазарите на деривати по-конкурентоспособни, като позволи да се търгуват контракти на една борса, но да се освобождават на друга.

Друг от най-важните приоритети на Великобритания беше изискването фондовете да плащат за инвестиционни изследвания отделно от търговските услуги. Британският финансов орган  твърди, че ще спести на инвеститорите в управляваните във Великобритания акционерни портфейли до 1 милиард лири (1,3 милиарда долара) за пет години.

Според запознати с процеса източници ЕС ще получи обратна връзка от банки и други компании през следващите няколко дни. Официално предложение е планирано да бъде направено през третото тримесечие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:37 | 05.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още