fallback

Предпазливостта на инвеститорите препъна европейските борси

Stoxx 600 се понижи с 0,73%

19:05 | 17.12.19 г.

Европейските акции приключиха борсовия ден на червена територия, тъй като предпазливостта се завърна след глобалното рали, благодарение на сключването на “фаза едно” от търговската сделка между САЩ и Китай, пише CNBC.

Паневропейският индекс Stoxx 600 се понижи с 0,73% до края на деня, а компаниите за домакински стоки отписаха 2,7% и поведоха по лошо представяне, докато повечето сектори и основни борси поеха надолу. Противно на това акциите на компаниите за петрол и газ, както и на тези за комунални услуги, завършиха борсовата сесия с ръстове от съответно 0,61% и 0,53%.

Европейският индекс на сините чипове приключи търговията вчера с връх, след като Вашингтон и Пекин в петък обявиха, че са постигнали споразумение, което ще бъде подписано през януари. Въпреки това някои подробности остават под въпрос.

Трейдърите реагираха и на подновените заплахи за твърд Brexit от страна на британския премиер Борис Джонсън, ако Европейският съюз (ЕС) не се съгласи на споразумение за свободна търговия до края на 2020 г. След като Великобритания трябва да напусне блока преди 31 януари, Джонсън ще използва новоосигуреното си мнозинство в парламента, за да забрани всяко удължаване на преходния период за Brexit след края на 2020 г., писа Ройтерс.

Междувременно Джонсън проведе телефонен разговор с президента на САЩ Доналд Тръмп вчера, в който двамата лидери са коментирали подписването на “амбициозно споразумение за свободна търговия”, твърди говорителят на Даунинг Стрийт.

На корпоративния фронт акциите на Unilever понижиха стойността си с 6,9% до следобед, след като гигантът за потребителски стоки сви своята прогноза ръста на приходите си за 2020 г.

Британските банки RBS, Lloyds и Barclays също поеха надолу, водени от 5,9% понижение за Lloyds, докато Virgin Money U.K. записа 4,9% спад на цената на акциите си.

Към върха на Stoxx 600, финландската държавна енергийна компания Fortum се радва на 3,2% скок на стойността на книжата, а шведският производител на домашно оборудване Electrolux - с 3,8%.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:23 | 10.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още