fallback

Европейските борси остават под натиска на търговското напрежение между САЩ и Китай

Секторът на суровините отписа над 1% от стойността си в края на работната седмица

20:24 | 29.11.19 г.

Снимка: Ройтерс

Европейските пазари финишираха на червена територия през последния работен ден от седмицата на фона на обтегнатите отношения между САЩ и Китай заради протестите в Хонконг, предава CNBC. 

Паневропейският индекс Stoxx 600 ограничи загубите по-рано по време на търговията и завърши сесията с понижение от 0,44%. Лондонският бенчмарк FTSE 100 отписа 0,94% от стойността си и достигна равнище от 7346,53 пункта. Френският CAC 40 отбеляза спад от 0,13% до ниво от 5905,17 пункта. Германският DAX се понижи с 0,07% до 13 236,38 пункта.

Секторът на суровините заличи над 1% от стойността си и поведе загубите, а книжата на технологичните компании поскъпнаха с 0,2%.

Ескалацията на напрежението между Вашингтон и Пекин се отрази негативно върху нагласите на инвеститорите, след като американският президент Доналд Тръмп подписа закон в подкрепа на протестиращите в Хонконг. Китайското външно министерство отговори, като заяви, че САЩ имали „зли намерения“.

Обратно в Европа френският президент Еманюел Макрон възобнови критиките си срещу НАТО в четвъртък, като защити твърдението си, че алиансът е в „мозъчна смърт“. Следващата седмица ще бъде натоварена от геополитическа гледна точка, тъй като НАТО трябва да проведе срещата си на върха за 2019 г., а Тръмп ще се срещне с кралица Елизабет II в Лондон.

В макроикономически план публикувани във Великобритания данни показаха, че потребителското доверие в страната е останало на най-ниското си ниво от 2013 г. насам през ноември на фона на несигурността около парламентарните избори на 12 декември.

Същевременно френският брутен вътрешен продукт се повиши с 0,3% през третото тримесечие в съответствие с предварителните данни.

Британският онлайн супермаркет Ocado се озова на върха на Stoxx 600 със скок от 9,7%, след като навлезе на азиатския пазар, подписвайки технологично партньорство с японската компания Aeon

На другия полюс на европейския бенчмарк книжата на DNB поевтиняха с 6,4%, след като норвежката полиция обяви, че е започнала разследване на банката заради обвинения за пране на пари в Исландия.

Цената на акциите на шведската компания Aak се понижи с 3,7%, а книжата на британската компания за финансови консултации St. James’s Place поевтиняха с 2,7%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:05 | 03.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още