fallback

Оптимизмът движи европейските борси  при днешната търговия

Повечето индекси приключиха с преобладаващо повишение

20:13 | 27.11.19 г.
Автор - снимка
Създател

Водещите европейски фондови борси закриха днешната търговия с преобладаващо повишение на основните индекси, съобщава CNBC.

Паневропейският бенчмарк Stoxx 600 приключи с повишение от 0,3%.

Парижкият САС 40 направи изключение от възходящата тенденция и отстъпи с 0,05 на сто до 5926,84 пункта. Франкфуртският DAX прибави 0,38 на сто до 13 287,07 пункта. Индексът FTSE-100 в Лондон се повиши с 0,36 на сто до 7429,78 пункта.

Във вторник президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че САЩ и Китай се намират много близо до постигане на споразумение, след като преговарящите на двете страни проведоха няколко телефонни разговора и се съгласиха да продължат да работят по оставащите спорни въпроси.

Утре в Съединените щати е Денят на благодарността и борсите ще бъдат затворени. Обикновено сряда преди празника е успешен ден за борсовите индекси. В исторически план стойностите на Dow са се понижавали само 16 пъти през последните 66 години в навечерието на Деня на благодарността.

Акциите на UDG Healthcare поскъпнаха с 8%, след като компанията отчете положителни годишни резултати. SEB добави 3,4% към стойността на книжата си, след като шведската банка обяви, че не е открила доказателства за предполагаеми връзки между компаниите, санкционирани за участие в руската данъчна измама. Акциите на Knorr Bremse се понижиха с 3,6%, след като германският производител на спирачни системи отчете разочароващи резултати. Книжата на Hexpol спаднаха с 2.8%.

б

Днешната търговия бе повлияна и от данните за промишления сектор в Китай, където печалбите падат за трети пореден месец.

Пазарните участници се вълнуваха и от новината, съобщена от Мишел Барние, че Великобритания ще трябва да се съгласи да поддържа „равни условия“ и да не подкопава регламентите на блока, ако иска да си осигури търговско споразумение. Представителите на ЕС изразиха скептицизъм относно перспективите за финализирането и ратифицирането на цялостно търговско и политическо споразумение, процес, който също ще отнеме месеци извън времето, предвидено за преговори до декември 2020 г. Ако консервативната партия на Джонсън спечели изборите в Обединеното кралство на 12 декември, правителството му ще се опита да прокара споразумението за оттегляне в парламента преди Коледа.

Въпреки това, Барние предупреди, че ако изборите не успеят да прекъснат политическата задънена улица във Великобритания, рискът от хаотичен Brexit ще се увеличи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:46 | 10.09.22 г.
fallback