IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Може ли Русия да предизвика трета световна война?

Нови инструменти и оръжия като дезинформация и наемнически групи биха довели до грешни прогнози или война, смята началникът на щаба по отбрана на Великобритания Ник Картър

08:40 | 11.11.19 г. 60
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Заплахите от Русия ескалират, заяви началникът на щаба по отбрана на Великобритания Ник Картър пред BBC, цитиран от Bloomberg TV Bulgaria. Нови инструменти и оръжия като дезинформация и наемнически групи биха довели до грешни прогнози или война, смята той.

Техники като дезинформация, подривна дейност, манипулации, поръчкови убийства и използването на частни военни групи са причина за сериозен риск от ескалация на напрежение и война.

„Русия може да предизвика трета световна война“, коментира той. Американският държавен секретар Майк Помпео е на мнение, че противопоставянето на авторитарните режими в Русия и Китай изисква по-категорични усилия и действия от страна на НАТО. Лондон ще бъде домакин на форума на НАТО през следващия месец, с който ще се честват 70 години от основаването на военната организация.

Френският президент Еманюел Макрон обяви, че НАТО е в „мозъчна смърт“ и подложи под съмнение съвместните ангажименти за отбрана. По този повод Картър на свой ред коментира, че НАТО е изключително успешен съюз, който променя стратегиите си, за да се справи с нарастващите заплахи.

Опасенията от подобни заплахи са на преден план във Великобритания. Комисията по сигурност и разузнаване в британския парламент проведе разследване за заплахите от руска намеса на изборите, но министър-председателят Борис Джонсън отказа да се публикуват резултатите преди националния вот. Той ще се проведе през следващия месец.

Преди седмица Bloomberg разкри, че докладът засилва съмненията за руска намеса на предстоящите избори във Великобритания, но не са открити доказателства за спонсорирано от Кремъл вмешателство. В неделя в. Times публикува информация, че в доклада са идентифицирани деветима руски дарители на Консервативната партия.

Картър не изрази позиция дали докладът трябва да бъде достъпен в публичното пространство. Но според него е логично, че хората са притеснени относно влиянието на дезинформацията върху демократичния процес.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:20 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

20
rate up comment 15 rate down comment 7
Mavi Goz
преди 4 години
Железния ли? :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 12 rate down comment 12
Бидонойл
преди 4 години
Не думай, Мави ли бил бизнесмен? Ще ми умpе коня от гъдeл.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 21 rate down comment 15
Mavi Goz
преди 4 години
Ми когато управляваха комунистическата номенклатура и правешкият селянин, държавата не беше слаба, даже бая силна си беше. После дойдохте вие - информираните и образованите пераси и ... те така... :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 13 rate down comment 19
khao
преди 4 години
представяш ли си да се информирам от тук! А държавата ни е слаба заради пишман назначените бизнесмени като теб ... демек заради бившата комунистическа номенклатура от кояти си част и ти и която ни трови след падането на правешкия селянин!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 21 rate down comment 15
Mavi Goz
преди 4 години
...няма силна държава с тъъпо и неинформирано население !Прайлно! Те затова ежедневно ви информират с такива статийки тука - да сте умни и информирани... :lol: И верно сътворихте една силна държава... :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 11 rate down comment 22
Стоян Петров
преди 4 години
Всичките писаници могат да бъдат обобщени с три думи ; "русия ке падне!".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 13 rate down comment 11
Mavi Goz
преди 4 години
Хаха... Прайлно - нищо ново не е научено и нищо старо не е забравено... Тъ пакът по това се познава - че прави постоянно едни и същи глупости... Съвсем точно преди неколко дни те причислих към кохортата на Богдан Филов... :lol: Дали знаеш кой е и каква е съдбата му - требва да си го учи(а) в юридическия... ;) :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 9 rate down comment 20
Стоян Петров
преди 4 години
Мишок умрял, за теб гад.ните американци не са кацали на луната, а са снимали в Холивуд. Даже синовете на Етел поискаха Обама да реабилитира само майка им, защото всички знаят че баща им е бил руски шпионин. Бях ти приготвил копия за да разбереш какво и как се е случило, но явно и софтуера на сайта е бъгав. Не ми е нужно да се напъвам, защото никой не може да бъде убеден в нещо. Дръж си своята истина и не ме занимавай с глупости.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 26 rate down comment 16
Mavi Goz
преди 4 години
Всъщност, единствената държава, която в момента изчезва от картата е тази, от която изтичат подобни медийни по мии и ежедневното им фабрикуване е единствения начин да се държи над водата, подкрепяна от колективната солидарност, а тази солидарност требва ежедневно да се подхранва, щото от мноо акъл наличната съюзна солидарност по останалите икономически и политически фронтове тази държава сама си нас ра и омаза и само военни аргументи й останаха и сега там сипва с настървение вонящи екскременти с цел интензивно подхранване на отровните си медийни посеви. Английски интриги инспирираха ВСВ, а ВСВ превърна САЩ и Великобритания от почти фалирали, затихващи икономики в могъщи финансови империи и сега пак войната е единствения път, който виждат, за да си върнат доминацията, която от няколко години се намира в състояние на прогресивен фейдинг и все повече добива илюзорно-мемориален и вербален характер...Русия няма да нападне никого, но предизвикана да се отбранява, може да помете Европа или поне голяма част от нея и на някои места отново да се изучава задължително руски език... и този път никой не знае за колко години, щото мъжко ду *** веднъж се ***... ;) :lol: И гласът на разума би трябвало да шепне в английските кратуни: Оставете Русия на мира, не ръчкайте спящата мечка с гов няна пръчка по муцуната, а си гледайте във вашия двор, щото е пълен с проблеми. Не се опитвайте да си ги решавате на чужд гръб, щото който сее ветрове, ще жъне бури... и т. н.... Но всъщност, ако там имаше разум, щеше ли да се докарат до тук...? :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 15 rate down comment 9
дядя Вова
преди 4 години
В статия под заглавие След демокрацията в световно известното американско списание Форин ъфеърс Дан Слейтър пише: От САЩ до Филипините, Полша и Бразилия вече могат да бъдат открити два основни недемократични модела. Първият е на електорален авторитаризъм, при който управляващите печелят изборите или чрез манипулация, или защото са създали неравноправни условия на участие в политикат за своите опоненти в периода между изборите. Другият недемократичен модел е на нелиберална демокрация, при който управляващите свободно печелят изборите, но след това злоупотребяват със своята власт.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още