IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Може ли Русия да предизвика трета световна война?

Нови инструменти и оръжия като дезинформация и наемнически групи биха довели до грешни прогнози или война, смята началникът на щаба по отбрана на Великобритания Ник Картър

08:40 | 11.11.19 г. 60
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Заплахите от Русия ескалират, заяви началникът на щаба по отбрана на Великобритания Ник Картър пред BBC, цитиран от Bloomberg TV Bulgaria. Нови инструменти и оръжия като дезинформация и наемнически групи биха довели до грешни прогнози или война, смята той.

Техники като дезинформация, подривна дейност, манипулации, поръчкови убийства и използването на частни военни групи са причина за сериозен риск от ескалация на напрежение и война.

„Русия може да предизвика трета световна война“, коментира той. Американският държавен секретар Майк Помпео е на мнение, че противопоставянето на авторитарните режими в Русия и Китай изисква по-категорични усилия и действия от страна на НАТО. Лондон ще бъде домакин на форума на НАТО през следващия месец, с който ще се честват 70 години от основаването на военната организация.

Френският президент Еманюел Макрон обяви, че НАТО е в „мозъчна смърт“ и подложи под съмнение съвместните ангажименти за отбрана. По този повод Картър на свой ред коментира, че НАТО е изключително успешен съюз, който променя стратегиите си, за да се справи с нарастващите заплахи.

Опасенията от подобни заплахи са на преден план във Великобритания. Комисията по сигурност и разузнаване в британския парламент проведе разследване за заплахите от руска намеса на изборите, но министър-председателят Борис Джонсън отказа да се публикуват резултатите преди националния вот. Той ще се проведе през следващия месец.

Преди седмица Bloomberg разкри, че докладът засилва съмненията за руска намеса на предстоящите избори във Великобритания, но не са открити доказателства за спонсорирано от Кремъл вмешателство. В неделя в. Times публикува информация, че в доклада са идентифицирани деветима руски дарители на Консервативната партия.

Картър не изрази позиция дали докладът трябва да бъде достъпен в публичното пространство. Но според него е логично, че хората са притеснени относно влиянието на дезинформацията върху демократичния процес.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:20 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

50
rate up comment 4 rate down comment 4
julian12
преди 4 години
Мави как ви е сипал в купанката прасенца тъ пинки.... Личи си, че от друго тесто е замесен. Събрали се тримата глу-паци да се надлъгват с Мави ... смях, смях
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
49
rate up comment 4 rate down comment 5
khao
преди 4 години
много даже, а не трябва ... би трябвало да те съжалявам за умственото увреждане което си получил като син на военнен. Както знаеш аз съм син на учителка по математика и хим. инжинер, но не се хваля кой къв и кво е направил преди мен.А ти явно верно си цървyл и освен с родата няма кво друго да извадиш, което също се съмнявам че е верно де, щото ако е верно значи като царски офицери щеше да си гонени от комунистите. Тоест или са предали честа си като са им легнали, или няма как да си се родил в София... или лъжеш. Залагам на последното заради репутацията ти!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
48
rate up comment 1 rate down comment 3
Mavi Goz
преди 4 години
*** - цръвули
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
47
rate up comment 8 rate down comment 5
Mavi Goz
преди 4 години
Смешно ти е, че съм син, внук и правнук на военни? Я сподели с какво са се занимавали твоите баща, дядо и прадядо - да не са били банкери и фабриканти, та ти е толкова смешно? Аз като гледам вкъщи саби и кортици и снимки на дядовците ми с разни исторически муцуни, не ми е смешно, а гордо. Иван Гешов като се е снимал с прадядо ми, не личи да му е било смешно - изглежда доволен. И снимка на сина му - дядо ми, над картите на фронта с ген. Владимир Стойчев, тоже не е смешна на никой, който я е виждал, а по-скоро изглежда да внушава респект.Сигур шубето на баба ти да влезе у селската черква и жалбите на дедо ти, че не може да си купи ***, те правят така надменен и недостижим? Или родителите ти - селски даскали са ти дали повече мозък от моите - командир на бригада и завеждащ отделение в ИСУЛ?Аз на твое място щех тихичко да се посмея над себе си, ако не си даже - да си поплача малко ... ;) :lol:Хуу, че се имаш за мноо умен и даже за хитър - сички мокри се имате за мноо хитри. Само не знам двете бинки, за които клечиш на тоя служебен комп цел ден, дали ше те държат в това весело настроение дълго време - сигур затова си още ерген - семейството и децата искат истински кинти, а не виртуално самочувствие и добро настроение... мили ми Смехурко... ;) :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
46
rate up comment 4 rate down comment 3
khao
преди 4 години
лъже много ясно, нали е комунистипеска издънка... преди беше казал че е шеф във външнотърговска фирма, сега било производство...спомням си ги добре, щото тогава се изрепчи, че и през комунизма и сега правил пачки за държавата :))но както и да, предполижението ми че е назначен за бизнесмен от партията се оказа вярно, то бе беше и трудно да се познае... бачата на комшията с който израдтнах е точно същия!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
45
rate up comment 3 rate down comment 5
khao
преди 4 години
тък беше момента на ни напцуваш и да ни кажеш че отиваш на почивка, понеже си богат, а ние скъсаняци ххахаама зада се сетиш ти требе акъл, а ти син на военнен, хахахаоше не мога да спра да се смея
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
44
rate up comment 8 rate down comment 5
Mavi Goz
преди 4 години
Хахаха... Кого лъжеш тука бре, мишко троладжийска?! Живял си само в адвокатската кантора на @юриста, дето уж беше жена и в конюшната на @ironhorse... Кой знае още и колко други... Единственият ти положителен актив е, че като се накензаш тука с глупостите, дето пишеш, те фаща срам и подкарваш нова регистрация - нещо, което не може да се каже за другите фесове от твоята партия - те са горди с глупостта си... ;) :lol:Но пък ти си толкова гл упав, щото и през ум не ти минава, че опитите ти да се маскираш и да си придаваш разни измислени личности тука безпогрешно сочат към един и същ инфантилен комплексар, болезнено искащ публичност, която на живо няма и няма да има. И безкомпромисно говорят за възраст около или малко над 20 г. или за проблеми с хормоните... :lol:За разлика от тебе, некои тука мене ме познават и на живо - имам истинско име, офис и дейност, от която са се ползвали . Даже един преди 5-6 години идва да търси възмездие, ама от тогава не е писал тука - бега. Бех поканил и Сюлейманчо, след негови перфидни закани тука да търси физическо удовлетворение, ама той пък се отказа... ;) И ти нема как да разчиташ на стрелба на посоки - остава ти само да дрищиш тука за виртуална пенсия, която може да ви отпуснат несой ден от либералните структури - като на всеотдайни борци срещу комунизма.... който усилено строите тука, без да се усещате.... :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
43
rate up comment 14 rate down comment 5
Бидонойл
преди 4 години
Струва ми се, че пропускаш важна подробност. А тя е, че Мави лъже като дърт ***. Живял съм достатъчно по времето на комунизма и знам, че "производствен директор" не можеше да стане случаен човек. Всъщност, дори не си спомням да е имало подобна длъжност. Ако е бил баща му, дядо му, или дори чичо му, бих повярвал. Но 34-годишен младеж? Дори на партийните синчета не им даваха подобна длъжност на тези години. Трябваше им време да се ошлайфат, а и работниците нямаше да уважават толкова млад шеф. Тъй че, единственото обяснение остава той да е комплексирана комунистическа издънка с прекалено много свободно време.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
42
rate up comment 11 rate down comment 7
ivan4o555
преди 4 години
Знаех си аз, че НавиГъз е потомствен овенен.Толкова гадно вони, че и през компютъра се усеща.Оставете го да омирише всичко и не му обръщайте внимание.Все пак той е потомък на политическите командири, демек син на партиен секретар.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
41
rate up comment 8 rate down comment 3
kane
преди 4 години
Има страх от различните хора и омраза към инакомислещите.Искат целия свят да е лика прилика според техния стандарт. Да са равнени и еднакви на тях!Обаче анатемосват равенството и взаимността с мръсната за тях дума комунизъм, която произлиза от тяхната комюнити Разделяй и владей е политиката им без промяна хилядолетия наред
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още