fallback

Зелена вълна заля европейските борси

Инвеститорите следиха икономическите данни и са в очакване на развитието по въпроса с търговската сделка

19:48 | 05.11.19 г.
Автор - снимка
Създател

Европейските пазари завършиха борсовия ден във вторник на зелена територия, докато инвеститорите чакат развитието по въпроса с търговската сделка между САЩ и Китай и следят икономическите данни, пише CNBC.

Паневропейският индекс Stoxx 600 се покачи с 0,23% до финала на сесията днес. Секторът на основните суровини записа скок от над 1,9%, докато акциите на компаниите за комунални услуги отписаха около 0,8% от стойността си и се оказаха най-зле представилите се.

Китайският президент Си Дзинпин, който направи обръщение на China International Import Expo, заяви, че международното напрежение ще бъде решено чрез дискусии, като призова за премахването на глобалните търговски бариери. Въпреки че не спомена специално САЩ, речта му беше изнесена, след като Ройтерс писа, че Китай настоява Вашингтон да премахне повече мита, като част от “Фаза 1” на търговското споразумение между двете най-големи икономики в света.

По-рано днес стана ясно, че британската икономика е навлязла плахо в четвъртото тримесечие. Секторът на услугите е останал в застой през октомври, повлиян от опасенията за излизането на Великобритания от Европейския съюз, които са довели до свиване на новите поръчки с най-бързия темп от шест месеца насам. Индексът на мениджърите по поръчките (PMI) за сектора на услугите, изчисляван от IHS Markit, достига 50 пункта през октомври, колкото беше и през септември.

На корпоративния фронт акциите на Pandora днес понижиха стойността си със 17,6%, след като датската компания за бижута отчете изненадваща нетна загуба за третото тримесечие и сви прогнозата за приходите си. Тя е засегната от слабото потребителско търсене и политическите сътресения в Хонконг.

Цената на книжата на Siemens Gamesa се потопи с 8,1%, след като енергийната компания намали прогнозата си за 2020 г. и отложи целите си за излизане на печалба с две години.

Швейцарската компания Dufry обаче записа 6,8% ръст на цената на акциите и поведе Stoxx 600, след като надмина прогнозите за печалбата за третото тримесечие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:21 | 11.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още