fallback

Силни данни за икономиката на САЩ и Китай подкрепиха европейските борси

Автомобилният и минният сектор се представиха най-добре по време на днешната търговия

19:28 | 01.11.19 г.

Снимка: Архив Ройтерс

Европейските борси завършиха седмицата възходящо след силните данни за работните места в САЩ и неочаквания скок на промишленото производство в Китай, предава CNBC.

Паневропейският индекс Stoxx 600 отбеляза ръст от 0,6%, като почти всички сектори и големи борси се озоваха на зелена територия. За седмицата европейският бенчмарк отбелязва лек спад от 0,16%.

Лондонският бенчмарк FTSE 100 се повиши с 0,75% и завършва седмицата на равнище от 7302,42 пункта. Германският DAX прибави 0,73% към стойността си и достигна ниво от 12 961,05 пункта. Във Франция CAC 40 напредна с 0,56% до ниво от 5761,89 пункта.

Промишленото производство във втората по големина икономика в света е нараснало с най-бързия си темп от февруари 2017 г., показаха публикувани днес официални данни. Както поръчките за износ така и производството са постигнали увеличение. Ръстът беше в противовес на пазарните очаквания и контрастираше на официални данни за промишленото производство, публикувани в четвъртък.

Автомобилният и минният сектор в Европа, които са със силна експозиция към Китай, поведоха ръстовете в петък, като последният отбеляза скок с 2,9%.

На корпоративния фронт шведската компания Loomis се озова на върха на европейския бенчмарк. Компанията за разплащания обяви ръст на приходите си за третото тримесечие, което доведе до повишаване на цената на акциите й с над 6%.

В същото време най-голямата датска банка публикува малко по-слаби от очакванията резултати за третото тримесечие и обяви, че понижава целите си за годишната си печалба. Книжата на Danske Bank поевтиняха с 4% след новината. Банката опитва да възстанови репутацията си, след като беше замесена в един от най-големите скандали за пране на пари в света.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:29 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още