fallback

Британските лейбъристи подкрепиха стратегията за Brexit на Корбин

Гласуването на годишната конференция в Брайтън беше поредният изблик на разногласие заради подхода на лидера на лейбъристите към Brexit

09:19 | 24.09.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Лидерът на британската опозиционна Лейбъристка партия Джереми Корбин получи подкрепа за своята стратегия за Brexit, отблъсквайки предизвикателство от свои съпартийци, които искаха той незабавно да подкрепи оставане на Великобритания в Европейския съюз преди евентуални избори, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Гласуването на годишната конференция на лейбъристите в град Брайтън беше поредният изблик на разногласие заради подхода на Корбин към Brexit. Председателката на конференцията заяви, че опитът да бъде принуден Корбин да промени подхода си към Brexit се е провалил. Изявлението беше посрещнато с недоволни викове от подкрепящите ЕС членове на партията и с одобрителни възгласи от привържениците на Корбин.

Лейбъристката партия подкрепи позицията на своя лидер първо да се опита да спечели избори, да предоговори споразумението за Brexit и после да свика специална конференция, на която да бъде определена позицията на партията - за излизане на Великобритания от ЕС със сделка или за оставане - при втори референдум.

Лейбъристите, подобно на управляващите консерватори, се мъчат да постигнат съгласие за стратегията за Brexit.

Корбин, който е ляв критик на ЕС, е подложен на натиск от свои съпартийци и дори от някои хора от близкото му обкръжение недвусмислено да подкрепи оставане в общността, а техният бунт наложи гласуване, на което да се избере между двете възможности.

Министър-председателят Борис Джонсън настоява, че Великобритания ще напусне ЕС на 31 октомври.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:24 | 08.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още