fallback

Геополитическите сътресения изпратиха на червена територия европейските индекси

Акциите на големите петролни компании продължават да регистрират ръст в своята цена на фона на понижения петролен добив в Саудитска Арабия

19:37 | 16.09.19 г.

Основните европейски борсови индекси приключиха първата сесия от седмицата с понижения на фона на ескалиращото напрежение в Близкия Изток, дължащо се на атаката с дронове от събота, която порази най-голямото съоръжение за преработка на суров петрол в света, собственост на саудитската държавна компания Aramco, съобщава CNBC. 

Паневропейският бенчмарк Stoxx 600 изтри 0,58% от стойността си, като завърши деня на ниво от 389,53 пункта.

Германският показател DAX записа спад от 88,22 пункта, или 0,71%, до 12 380,31 пункта.

Френският измерител CAC се понижи с 0,94 на сто до 5602,23 пункта.

Британският индекс FTSE премахна 0,63% от стойността си, приключвайки на равнище от 7321,41 пункта.

В събота 10 безпилотни летателни апарата удариха най-голямото съоръжение в света за преработка на суров петрол, принадлежащо на Aramco. Това изтри 5,7 млн. барела на ден продукция на дружеството, тласкайки петролните цени нагоре с над 19% в сутрешната търговия.

Вашингтон, от своя страна, обвиняват Иран за атаката, докато Техеран отрича намеса.

Акциите на големите петролни компании поскъпнаха след тези събития. Цената на книжата на Lundin Petroleum се повиши с 9 на сто, докато тази на Tullow Oil записа ръст от  над 8%. Акциите на Technipfmc поскъпнаха с близо 5 на сто.

Във фокуса на инвеститорите намери място и публикуваната по-рано през деня информация за промишленото производство в Китай през август. Растежът на индустриалното производство неочаквано се забавя през изминалия месец до 4,4%, спрямо същия период през 2018 г., регистрирайки най-бавен темп от февруари 2002 г. Този показател отчита спад спрямо юли, когато е отчетен  4,8-процетен ръст. Анкетирани от Ройтерс анализатори прогнозираха увеличение до 5,2%.

В Европа, британският премиер Борис Джонсън се срещна с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер в Люксембург, заявявайки след срещата, че има шанс за постигане на споразумение относно Brexit.

В същото време стана ясно, че Световната търговска организация е решила в полза на САЩ спора с Европейския съюз относно субсидирането на авиационния гигант Airbus. Решението ще даде зелена светлина на Вашингтон да наложи мита върху европейски стоки на стойност милиарди евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:03 | 11.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още