IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Берлин закриля спестовните германци от отрицателните лихви

Всяка мярка, която ограничава възможностите на банките за справяне с отрицателните лихви, ще увеличава напрежението между ЕЦБ и част от политиците

14:01 | 27.08.19 г. 13
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Двоен удар

Отрицателните лихви са двоен удар за кредиторите. Банките в еврозоната плащат над 7 млрд. евро на година за овърнайт депозити към централните банки, като в същото време приходите им от кредитиране намаляват. Това доведе до рекордно поевтиняване на акциите на много европейски банки.

Банките в Европа вече започнаха да предават отрицателните лихви към корпоративните клиенти и не изключват възможността да го направят и с клиентите на дребно. В Германия темата намери място по първите страници на най-големия таблоид в страната Bild, като баварският премиер Маркус Зьодер призова за забрана на отрицателните лихви при депозити до 100 000 евро.

„Тези предложения показват колко далеч се простират нежеланите странични ефекти на отрицателните лихви на ЕЦБ“, заявиха в изявление от банковата асоциация на Германия, имайки предвид депозитните ставки на централната банка от -0,4%. И все пак банките не могат да пренебрегнат пазара като цяло, когато задават условията си, допълниха още от групата.

Някои потребители в Германия вече казват, че имат спестовни сметки в други европейски държави.

Всяка мярка, която ограничава възможностите на банките за справяне с отрицателните лихви, ще увеличава напрежението между ЕЦБ и част от политическите сили в Германия, които от дълго време критикуват свободната парична политика на централната банка. През 2016 г. тогавашният финансов министър Волфганг Шойбле дори заяви, че ЕЦБ отчасти е отговорна за възхода на популистката „Алтернатива за Германия“.

Все още не е ясно дали искането за забрана на Зьодер ще може да се приложи, посочва Клаус Флайшер, професор по финанси към Университета по приложни науки в Мюнхен. Шолц вече заяви, че правовото прилагане на мярката ще е едно от първите неща, което неговото министерство ще проучи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:59 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 17 rate down comment 1
Mohave __
преди 4 години
Отрицателните лихви са за потъващите икономики . Това е като адреналина за умиращия . Но явно са напълно отписани след като не им се предоставя бъдеще .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 4
ivan.kostov.39
преди 4 години
ГОЛД в Буркан банк!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още