fallback

Юлияна Николова: Няма практика комисарите в ЕК да заемат едни и същи ресори

Нова структура ще предложат на Урсула фон дер Лайен, посочи директорът на портал „Европа“ и фондация „Център за модернизиране на политики“

13:14 | 26.08.19 г.

Излизат много публикации на базирани в Брюксел медии, които разказват, че кипи усърден труд в Европейската комисия и хора, служители в ЕК, предлагат на Урсула фон дер Лайен нова структура, нови идеи. След това трябва комисарите, които са предложени от държавите, да запълнят с компетентност тези нови сектори и нови сфери". Това коментира пред БНР Юлияна Николова, директорът на портал „Европа“ и фондация „Център за модернизиране на политики“.

Според нея вероятно ще бъде утвърден многомилиарден фонд за стимулиране на големите европейски технологични гиганти. “Новият фонд ще се нарича Фонд за бъдещето на Европа”, информира Николова.

По думите ѝ най-важна е компетентността на предложения комисар. Тя припомни, че днес е последният срок за подаване на номинации за еврокомисари.

"Когато на масата на президента на Комисията има вече очертани политиките, които ще отговарят на нейното виждане за Европа, тогава по пакета документи за кандидатите, които са дали правителствата, ще се види къде тяхната компетентност съответства най-добре на политиката, която Фон дер Лайен иска да следва, за да може тя да ги предложи след това на парламента те да бъдат изпитани по тази обща компетентност", обясни Юлияна Николова.

Тя е категорична, че е малко вероятно България да получи същия ресор.

“Няма практика комисари, които са повече от един мандат в Комисията, да заемат едни и същи ресори, най-вече защото принципът на ротация, който се използва в ЕК, е една от превенциите за корупция и за улегналост на дадена политическа позиция". Николова предположи, че вероятно и ресорите ще бъдат различни.

Investor.bg припомня, че премиерът Бойко Борисов заяви, че България ще настоява да получи ресор "Киберсигурност" в ЕК. Преди дни той заяви, че са "измишльотина" информациите, че в новата Европейска комисия страната ни иска ресор "Земеделие".

"Това, което искаме, са модерните ресори – киберсигурност, управление на ИТ технологиите. Това сме го заявили преди месец и половина в мое лице", категоричен е Борисов и обясни, че в ресор "Земеделие" парите са разпределени "ясно и точно за всички държави". Според него някой пуска тези слухове, за да излезе след това, че все едно не са ни дали този ресор.

"Ресорът, който е сега, плюс разширение към него", така премиерът обобощи желанията на страната ни. В момента Мария Габриел отговаря за "Цифрова икономика и цифрово общество". Борисов каза, че предстои във вторник Габриел, която МС отново номинира за комисар, да се срещне с председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен.

Информацията, че Мария Габриел може да получи земеделското портфолио се появи в онлайн изданието Politico, което се позова на български източници. В публикацията се отбелязва, че ресор „Земеделие” е ключов и е сред тези с най-високо финансиране, но също така и често е повод за сериозни разногласия вътре в общността.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:07 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още