fallback

Европейските индекси достигнаха дневен пик в края на сесиите

Някои експерти обаче твърдят, че новите борсови оптимисти няма да са дълго време лоялни към индексите

19:20 | 08.08.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

След стабилизацията си предния ден европейските фондови борси продължиха стабилния си растеж и в четвъртък. Те се възползваха от положителни икономически данни от Китай. Освен това инвеститорите почувстваха облекчение, че поне засега да няма допълнителна ескалация в рамките на търговския спор между САЩ и Китай, предава dpa-AFX.

И германският Dax ускори в четвъртък възстановяването си. Водещият германски индекс приключи сесията с ръст от 1,68 на сто до 11 845,41 пункта. EuroStoxx 50 затвори на дневния си връх от 3375,38 пункта, което е ръст от 1,98%. Стабилни ръстове имаше и във Франция и Обединеното кралство. В Париж Cac 40 добави 2,31 процента до 5387,96 пункта, а за лондонския FTSE 100 покачването бе с 1,21 процента до 7285,90 пункта.  И двата индекса затвориха по този начин на най-високото за деня ниво.

Технически инвеститорите оценяват това като положителен знак.

Външната търговия на Китай се възстанови изненадващо силно през миналия месец въпреки конфликта със САЩ. Износът се повиши неочаквано, а спадът на вноса не беше толкова силен, колкото се опасяваха мнозина. Търговията със САЩ обаче продължава да се свива в условията на спора за митата. 

„Всички данни предполагат по-голямо вътрешно потребление в Китай, както и известна устойчивост на китайския износ към американските наказателни мита“, коментира пазарният експерт Йохен Станцл от CMC Markets.

Но някои експерти предупреждават, че лошото не е отминало. Високото ниво на оптимизъм сред институционалните инвеститори означава, че пазарът не трябва да се подценява, твърди поведенческият икономист Йоахим Голдберг пред Handelsblatt. Той не е убеден в настоящата възходяща ситуация. Новите оптимисти няма да са дълго време лоялни към Dax и евроборсите. Защото ловците на сделки се надяват на бързи печалби, които вероятно ще бъдат реализирани преди границата от 12 000 пункта, смята той.

Някои отделни компоненти привличат вниманието днес. След слабо трето тримесечие и слаб бизнес в подразделението на стоманодобивната промишленост ThyssenKrupp значително намалява прогнозата си за финансовата 2018/19 година. Под черта вероятно  компанията ще отчете сериозна загуба. Индустриалната група също така ще подложи на изпитание няколко поделения, които в момента счита за неконкурентоспособни. Те включват бизнеса с пружини и стабилизатори за автомобилната индустрия и тежки плочи. В списъка е и изграждането на производствени мощности за автомобилната индустрия. Мерките за преструктуриране срещнаха аплодисменти на паркета, като акциите добавиха около 4 процента към стойността си и бяха големият победител в Dax, заедно с тези на Covestro и Bayer.

Bayer поема останалите акции на американската биотехнологична компания BlueRock Therapeutics, за да засили фармацевтичния си бизнес. Базираната в Леверкузен компания първоначално ще плати 240 милиона долара, а други 360 милиона долара ще бъдат заплатени при постигането на определени основни етапи. Акциите на Bayer добавиха 4,55%. Deutsche Telekom счита, че напът към увеличение на продажбите и печалбата за цялата година. Движещата сила остава американският мобилен оператор T-Mobile US, който иска да придобие по-малкия конкурент Sprint за 26 милиарда долара. Компанията също така расте и в родния си пазар Германия, макар и по-слабо. Акцията спадна с около 0,63 процента.

Втората по големина компания за спортни стоки в света Adidas се разраства по-бавно поради затруднения в набирането на текстил в Азия. Акциите се търгуваха на моменти с 6 процента спад в следобедната търговия. Изпълнителният директор Каспер Рорстед обаче потвърди прогнозата за цялата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:50 | 31.08.22 г.
fallback