Нов регламент ще ограничи промишлено произведените трансмазнини в храните от Европейския съюз (ЕС), съобщи Европейската комисия. Мярката има за цел да защити здравето на потребителите и да предостави възможности за по-здравословно хранене.
През годините редица научни изследвания, включително и на Европейския орган за безопасност на храните, подчертаха, че хранителният прием на трансмазнините трябва да бъде възможно най-нисък, за да се избегнат рисковете за здравето, казва Комисията.
Максималният лимит, който е наложен днес, е до 2 грама от промишлено произведени трансмазнини на 100 грама от мазнините в храна, предназначена за крайния консуматор и храна за доставка на дребно. Производителите трябва да предоставят информация за количеството трансмазнини в храна, доставена на други предприятия, ако лимитът от 2 грама е надвишен.
Припомняме, че трансмазнините са промишлено преработени мазнини, като при хидрогенирането се добавя водороден атом. Маслата стават твърди и по-трайни и след това се влагат в маргарини, сладкарски изделия, солени печива и други продукти.
Световната здравна организация (СЗО) поде инициатива за премахване на трансмазнините от храните в световен мащаб, тъй като отлагането им по кръвоносните съдове повишава риска от сърдечносъдови заболявания.