fallback

Германия започва битка с разхищаването на храни

Най-голямата икономика в Европа има за цел да намали наполовина до 2030 година обема на хранителните отпадъци, изхвърлени от хората и компаниите

20:21 | 20.02.19 г. 1

Германското правителство представи днес мерки, които целят да намалят наполовина хранителните отпадъци до 2030 година и да се борят срещу разхищаването на храна, предаде Франс прес.

Правителството одобри днес текста, представен от министъра на прехраната и земеделието Юлия Кльокнер.

Целта на проекта е да намали наполовина до 2030 година обема на хранителните отпадъци, изхвърлени от хората и компаниите.

Единайсет милиона тона храна, според няколко проучвания, се изхвърлят всяка година от домакинствата, от хранителната промишленост, магазините и ресторантите. Разхищението на храна се равнява на 55 килограма на човек годишно.

Сред мерките на правителството, което ще инвестира няколко милиона евро в тази област, са включени "по-приспособени" порции в училищните столове и ресторантите, както и "опаковки с информация".

Процесите на доставка също биха могли да бъдат преразгледани. Правителството, което обещава да инвестира няколко милиона евро срещу разхищаването на храна, провежда допълнителни информационни кампании в магазините, върху опаковките на продуктите и в интернет. Те са насочени към младежите и семействата.

Кльокнер твърди, че тези мерки ще спомогнат не само в борбата срещу прахосването на храна, но и за защита на околната среда.

Една "готова за консумация ябълка " се нуждае от 70 литра вода, а един килограм сирене от 5000 литра, обясни тя пред телевизия А Ер Де, като подчерта, че всички тези ресурси също са прахосани, когато храната се озове в кошчето за боклук.

Съюз 90/Зелени изрази съжалението си чрез говорителката по въпросите на храненето Ренате Кюнаст, че текстът на правителството не е насочен срещу "земеделското свръхпроизводството", нито възпрепятства супермаркетите да имат рафтове "пълни с плодове и зеленчуци точно секунда преди затварянето".

В световен план Организацията по прехрана и земеделие на ООН (ФАО - FAO) смята, че една трета от произведената в света храна, предназначена за консумация от хората (1,3 милиарда тона) се губи или изхвърля всяка година.

Само в Европа, според оценките на ЕС, близо 88 милиона тона храна за около 143 милиарда евро се изхвърлят всяка година.

Една петиция събра през 2008 година в Европа над един милион подписа: тя настояваше да стане задължително големите супермаркети да даряват непродадената храна на благотворителни организации, които я искат, вместо да я изхвърлят или унищожават. Такъв е случаят във Франция след гласувания през 2016 година закон.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:18 | 06.09.22 г.
fallback