fallback

Над половината германци искат ограничение на скоростта по аутобаните

Проучва се вариант да бъдат променени правилата в участъците от магистралите без ограничения

10:15 | 27.01.19 г.

Повечето германци подкрепят идеята да се наложи ограничение на скоростта по германските магистрали като мярка за борба с климатичните промени, показват данни от социологическо проучване, цитирано от Ройтерс.

52 на сто от запитаните искат да бъде въведена максимална скорост от 120 до 140 км/ч, показва проучването на института "Емнид", публикувано вчера във в. "Билд ам зонтаг". 46 на сто са против въвеждането на такива ограничения.

Назначена от правителството комисия проучва варианта да бъдат променени правилата в участъците от магистралите без ограничения, като по този начин се помогне Германия да изпълни целите, поставени от ЕС, за ограничаване на емисиите на парникови газове. Не всички обаче са съгласни с плановете. 

"Принципът на свободата се е самодоказал. Който иска да кара със 120, нека кара със 120, а тези, които искат да шофират по-бързо, нека го правят. Защо е тази постоянна мания да се контролира всичко до най-малката подробност?, заяви пред вестника транспортният министър Андреас Шойер от баварския консервативен Християнсоциален съюз.

Шойер изтъкна, че германските аутобани са едни от най-безопасните в света и че налагането на ограничение на скоростта ще намали като цяло въглеродните емисии на страната само с 0,5 на сто.

Той заяви, че 7640 км от германските магистрали - около 30 процента от общата им дължина, имат вече ограничения. 

/БТА/

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:29 | 06.09.22 г.
fallback