fallback

Най-вероятно Маргрете Вестагер няма да бъде част от следващия кабинет на ЕК

Липсата на подкрепа от Дания ще лиши настоящия комисар за конкуренцията от следващ мандат

20:04 | 04.10.18 г.

Четирите години борба срещу монопола на американските дигитални гиганти дадоха на Маргрете Вестагер политическа известност. Но поради липсата на подкрепа от Копенхаген за втори мандат комисарят по конкуренцията вероятно ще напусне Брюксел след изборите догодина.

Вестагер сигурно няма да бъде част от следващия кабинет на европейската изпълнителна власт. Известният еврокомисар, който направи име по време на Европейската комисия (ЕК), ръководена от Жан-Клод Юнкер заради изявените действия срещу компаниите GAFA (Google, Apple, Facebook и Amazon) и укриванаето на данъци, не е получил подкрепата на правителството на своята страна да продължи да участва в управлението на блока след изборите през май 2019 г, съобщава Euractiv. 

„Моята родина не изглежда особено ентусиазирана, за да ме подкрепи за друг мандат“, призна Вестагер на пресконференция в Париж.

Датската социално-либерална партия, към която принадлежи тя, сега е в опозиция в страната.

„В страната ми е традиция управляващата партия да издига кандидатите за еврокомисари“, посочи Вестагер.

По време на четирите ѝ години като комисар в Брюксел тя успя да наложи първата европейска глоба на Google за злоупотреба с господстващото положение на пазара, като накара американската компания да плати глоба в размер на 2,42 млрд. евро заради своята услуга за онлайн пазаруване.

През юли тази година тя наказа компанията и заради разработената от нея операционна система Android, налагайки ѝ глоба от 4,34 млрд. евро.

Други потърпевши от строгата политика на Вестагер са компаниите Amazon и Apple, които трябваше да платят данъци в размер съответно на 13 млрд. евро и 250 млн. евро.

Въпреки тези безпрецедентни мерки на еврокомисаря, цифровият пазар в Европа остава под строгата доминация на компаниите GAFA.

Пазарният им дял не се е променил от преди четири години, смята Вестагер.

„Мисля, все пак, че европейската предприемаческата екосистема е по-динамична, отколкото преди десет години“,  смята тя.

Няколко месеца преди новите избори все още няма обявени имена на кандидати за нейния пост. За позицията на председател на Европейската комисия засега обявиха своите кандидатури единствено германецът Манфред Вебер и бившият финландски премиер Александър Стуб.

„Смятам, че най-важното за предстоящите избори е да знаем какво искаме за Европа през следващите пет години“, заяви Вестагер.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:14 | 14.09.22 г.
fallback