fallback

Британските консерватори се опасяват от притока на нови членове

Мнозина членове на партията се опасяват, че новите лица ще се опитат да наложат "твърд" Brexit

11:27 | 02.09.18 г.

Обикновено притокът на нови членове е повод за радост сред политическите партии, но някои британски консерватори се опасяват, че новите хора може да се присъединяват, за да наложат "твърд" Brexit, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

От началото на лятото хиляди са поискали да се присъединят към управляващата партия на премиерa Тереза Мей - феномен, на който еврофилите не гледат с добро око. Те се опасяват, че новите членове се опитват да променят съотношението на силите в партията, разделена между тези, които искат пълно скъсване с ЕС и поддръжниците на запазването на тесни връзки.

"Очевидно има приток на хора, които се присъединяват към Консервативната партия, но не може да се каже с каква цел", заявява Доминик Грийв, който обаче е убеден, че някои от тях имат за цел да отслабят проевропейските сили.

Повод за подобни опасения на депутатите еврофили дава Арон Банкс, съосновател и ковчежник на движението в подкрепа на Brexit, отбелязва АФП.

В статия във в. "Сънди таймс" миналата седмица Банкс на практика призова 90-те хиляди членове на движението и 1,4 милиона последователи в социалните мрежи да се присъединят към торите, за да помогнат за избирането на консервативен лидер, подкрепящ твърдия Брекзит, в случай на оставка на премиерката Мей, чиято позиция е нестабилна.

Според правилника на британските консерватори всички, членували в партията поне три месеца, имат право да участват в избора на нов лидер. Те обаче ще гласуват между две кандидатури, посочени от депутатите на партията.

Според Тим Бейл, преподавател по политически науки в университета "Куин Мери" в Лондон, членската маса на торите, която в момента е около 124 000 членове, може да достигне 140 000 души.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:45 | 10.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още