fallback

Германската инфлация остава стабилна през август

Според предварителното четене на германската статистическа служба Destatis прогнозите са за по-умерен скок в цените на услугите и хранителните стоки

21:44 | 30.08.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Годишната инфлация в Германия се очаква да остане непроменена на 2% и през август, в съответствие с очакванията на пазарите.  Според предварителното четене на германската статистическа служба Destatis прогнозите са за по-умерен скок в цените на услугите и хранителните стоки, като инфлацията в енергийния сектор се очаква да се ускори допълнително, съобщава tradingeconomics.com.

Увеличението на цените при услугите се очаква да се облекчи до 1,4% през август до 1,6% предходния месец. Разходите за наеми се увеличават с темп от 1,6%, същият като през юли.

В същото време цените на стоките трябва да нараснат с 2,7% - леко увеличение от 2,4% предишния месец, като инфлацията в енергийния сектор е 6,9%. Леко понижение се наблюдава при ръста на цените на хранителните стоки – 2,5% от 2,6% през юли.

На месечна основа потребителските цени нарастват с 0,1% през август, след като се увеличиха с 0,3% предходния месец. Стойностите също са в унисон с прогнозите на анализаторите.

Хармонизираният индекс на потребителските цени трябва да нарасне с 1,9% на годишна база, оставайки без промяна от предходния месец.

Германската икономика разчита основно на потреблението, тъй като традиционно силният двигател на растежа – износът, отслабва на фона на нарастващите търговски търкания в световен мащаб. Частното потребление нараства във всяко едно от тримесечията от началото на 2013 г. насам.

Прогнозите са за продължителна позитивна тенденция, водена от ниските лихвени проценти, стабилният пазар на труда и правителствените политики за стимулиране на покупателната сила.

„Това само отчасти отразява силна вътрешна икономика. Цените на енергията в момента имат силен положителен принос, но са много волатилни“, смята Йорг Цойнер от KfW Bank, цитиран от Ройтерс. Според него ефектът им ще отслабне през идните месеци.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:14 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още