fallback

Основните разходи изяждат 80% от месечните приходи на британците

Според проучване на банка Nationwide Building Society 41% от хората разполагат с по-малко от 6,60 паунда (8,50 долара) за ежедневни разходи

12:14 | 30.08.18 г.
Автор - снимка
Създател

Разходите от първа необходимост изяждат основната част от месечните доходи на британците, оставяйки мнозина без почти никакви средства за странични покупки.

Според проучване на банка Nationwide Building Society 41% от хората разполагат с по-малко от 6,60 паунда (8,50 долара) за ежедневни разходи, след като си платят сметките. Разходите по погасяването на ипотеки, покупката на храна и гориво са се увеличили с 6% през последната година и вече поглъщат 80% от средната британска заплата, посочва Bloomberg.

Докладът се фокусира върху натиска върху потребителите на Острова след референдума за излизане от Европейския съюз през 2016 г., който понижи цената на паунда и доведе до ускоряване на инфлацията. Английската централна банка (АЦБ) увеличи лихвените си проценти до най-високата им стойност от 2009 г. насам на 2 август.

В същото време британското потребителско доверие отбелязва понижение този месец по данни на YouGov и организацията Centre for Economics and Business Research (CEBR). И въпреки че по-голяма част от хората изразяват доверие към икономиката на страната, стойностите на индекса са под нивата, предшестващи вота за Brexit.

Оптимизмът е помрачен от по-слабия жилищен пазар, като не се вижда край на забавянето на ръста му. Очакванията на потребителите за цените на жилищата през следващите 12 месеца достигнаха до най-ниската си точка от юли 2017 г. по данни на CEBR.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:56 | 05.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още