fallback

Холандия - жертва и голям победител от Brexit

Много големи международни компании избраха да преместят централите си в страната след напускането на ЕС от Великобритания

20:48 | 23.07.18 г.

Изглед от Амстердам. Снимка: Архив Ройтерс

Холандия е една от европейските страни, които са най-сериозно засегнати от излизането на Великобритания от ЕС, но също така е и най-желаната и избирана дестинация от органи и компании, които напускат Острова, благодарение на фискалните си предимства и добра икономическа среда, пише испанският вестник Expansion.

Според директора на Пристанищната служба в Ротердам Алард Кастелейн Brexit няма да донесе нищо добро на холандските предприемачи. Той предупреждава, че ограничените отношения с Великобритания ще имат „негативни последици“ за икономиката на страната, които ще засегнат около 35 хил. компании.

Но държавният секретар по икономическите въпроси Мона Кейзер заяви миналата седмица, че прекъсването на отношенията на Великобритания с ЕС „предлага възможности“ за Холандия като преместването на централата на Европейската агенция по лекарствата с нейните 900 служители, на японската банка MUFG, на компанията Uniliver и на различни доставчици на финансови услуги.

Brexit може да се възприема по два начина в Холандия, тъй като докато експертите предупреждават за последиците от граничния контрол и повишаването на разходите, реалността е, че много компании с десетките си хиляди служители ще се установят в Холандия след 29 март 2019 г.

Разходите, породени от напускането на ЕС от Великобритания, могат да достигнат 1,2% от БВП на Холандия през 2030 г., или около 10 млрд. евро, ако не бъде договорен Brexit със сделка, сочат изчисления на Холандската агенция за анализи на икономическата политика.

Търговията на Холандия с Великобритания се равнява на над 3% от брутния й вътрешен продукт и 8% от търговския й обем, които са поставени на риск заради Brexit, допълва Централната статистическа служба.

Най-важните износни стоки са пресните и консервираните плодове и зеленчуци на стойност около 2 млрд. евро, месото на стойност около 1,3 млрд. евро, цветята на стойност 1,1 млрд. евро, млечните продукти на стойност 250 млн. евро, картофите на стойност 200 млн. евро и захарта на стойност 154 млн. евро.

Международният валутен фонд (МВФ) предупреди, че в случай на твърд Brexit Холандия ще бъде една от най-засегнатите страни заради липсата на търговско споразумение между двете страни. Радикалното скъсване на отношенията между Великобритания и ЕС ще намали с 0,7% приходите на Холандия от износ.

Но при „мекия“ сценарий, при който Великобритания излиза от митническия съюз, но запазва достъп до единния пазар и поема ангажимент да се съобразява с нормите на ЕС, „разходите за съюза като цяло ще са почти нулеви“, отбелязва МВФ.

Европейската комисия (ЕК) не е толкова оптимистично настроена и заяви миналия четвъртък, че вероятността за Brexit без споразумение нараства и че частните компании и служителите им ще трябва „да се подготвят за всякакви възможности“.

Докато политическите преговори продължават, холандските предприемачи започват да търсят нови партньори в Източна Европа като Полша, Русия или Украйна, защото „другият вариант е да постигат по-слаб растеж, което никой не желае“, подчертава пред холандския ежедневник NU директорът на цветарската компания Dekker Chrysanten Цеес Декер.

Освен това чрез Агенцията за чуждестранни инвестиции на Холандия правителството поддържа контакти с над 200 компании, за да представя страната като предпочитана дестинация, така че Brexit да се превърне в нещо положително за страната, казва говорителят на агенцията Михел Бакхуизен.

Холандия предлага на предприемачите, които търсят убежище след Brexit, благоприятна данъчна среда, 30% от заплатата, освободени от данъци, население, което говори английски език, добра икономическа среда, добро ниво на образовние, високо качество на живот и местоположение в центъра на Европа.

Кампанията на Агенцията за чуждестранни инвестиции дава резултати. През 2017 г. 18 компании са избрали Холандия, за да преместят централата си след Brexit, а през 2018 г. са ги последвали и други като гиганта в потребителските стоки Uniliver, който реши да прекрати двойната си правна структура, като се отказа от централата си в Лондон и се прегрупира около основната си централа в Ротердам.

Към тях се прибавят и други като финансовата компания Cboe Global Markets и японската мегабанка Mitsubishi UFJ Financial Group (MUFG), които избраха холандската столица за европейската си централа за сметка на Лондон.

Други престижни компании като Booking.com, Netflix, Facebook, Uber и Google вече имат офиси в Амстердам. В града се намират централите и филиалите на над 50 европейски и международни банки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:02 | 10.09.22 г.
fallback