fallback

ЕС повишава разходите за климата до 25% от бюджета си?

Съюзът възнамерява да намали въглеродните емисии с най-малко 40% до 2030

12:52 | 30.04.18 г. 9

Европейската комисия (ЕК) се готви да предложи изразходване на 25% от следващия многогодишен бюджет на ЕС за дейности, свързани с опазването на климата, като с това се гарантира, че новите икономически и политически предизвикателства няма да отслабят решимостта на Съюза да се бори със замърсяването, предава Bloomberg, цитирана от Bloomberg TV Bulgaria.

Проектобюджетът на ЕК за периода 2021-2027, който ще бъде предложен на 2 май, ще повиши т.нар. „ climate mainstreaming“ или активното включване на климата в бюджета от 20% в настоящия финансов план, твърди източник, запознат с въпроса.

Предложението за бюджет на ЕС след Brexit ще постави началото на политическа битка в блока, тъй като базираната в Брюксел Комисия се опитва да балансира интересите на нетните вносители към хазната на ЕС, които са скептични към увеличаването на разходите и нетните получатели, които разчитат на европейско финансиране за икономическите разширяване.

Планът ще настоява за намаляване на помощите за фермите и регионалните помощи, за да се увеличат разходите за сигурност.

Въпреки че политическите приоритети в Европа се променят, ЕС възнамерява да продължи водещите световни усилия за намаляване на парниковите газове, които според учените затоплят планетата, и се стреми да намали зависимостта от изкопаеми горива, пренасочвайки се към по-чисти възобновяеми енергийни източници.

Целта на ЕС е да намали въглеродните емисии с най-малко 40% до 2030 в сравнение с нивата от 1990 и да увеличи дела на възобновяемите енергийни източници до най-малко 27% от потреблението на енергия.

През ноември Комисията планира да представи нова стратегия за климата за следващите десетилетия, като няколко държави членки и многобройни екологични лобита настояват за по-строги цели.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:29 | 21.08.22 г.
fallback
Още от Европа виж още