fallback

Германските фабрични поръчки се възстановяват през февруари

Въпреки това поръчките се повишават с по-малък от очакваното темп

11:56 | 05.04.18 г.
Автор - снимка
Редактор

Германските фабрични поръчки се възстановяват през февруари - в момент, в който компаниите се сблъскват с ограничен капацитет, предава Bloomberg.

Поръчките, коригирани със сезонните промени и инфлацията, се повишават с 0,3% на месечна база през февруари, след като спаднаха с 3,5% през януари, съобщи в четвъртък Министерството на икономиката в Берлин. Повишението обаче остана под прогнозите на анализатори, анкетирани от Ройтерс, за ръст от 1,5%.

С изключение на големите поръчки, новите поръчки спаднаха с 0,7% през февруари спрямо предходния месец, пише Business Insider. През февруари вътрешните поръчки се понижават с 1,4%, а поръчките в чужбина нарастват с 1,4%. Новите поръчки от еврозоната са се повишили с 4,5%, а новите поръчки от други държави са намалели с 0,6% в сравнение с януари

Германската икономика, подкрепена от силни вътрешни разходи и процъфтяваща световна търговия, е в разгара на възход, в който производството е на своя връх.

Макар че активността в сектора е малко по-слаба в сравнение с края на миналата година, централната банка на страната твърди, че икономиката вероятно е запазила инерцията си през първото тримесечие.

„Въпреки заглушения старт за годината, поръчките трябва да продължат да растат. Световната икономика продължава да расте, така че търсенето на германски промишлени стоки трябва да остане високо“, коментират министерството на икономиката.

След ръст от 2,2% през миналата година, най-големият от 2011 г., се очаква растежът на брутния вътрешен продукт да се увеличи с 2,5% през 2018 г. Bloomberg Economics изчислява, че производството е по-високо, отколкото може да се задържи в дългосрочен план.

Данните показват, че поръчките са подкрепени от търсенето на инвестиционни стоки в еврозоната. Данните, които се очакват в петък, вероятно ще покажат, че и индустриалното производство се е повишило.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:38 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още