fallback

Германия вече издаде всички разрешителни за "Северен поток" 2

При строителството трябва да бъдат изпълнени мерки в защита на мигриращите птици, препоръчва BSH

16:56 | 27.03.18 г. 4

Германия е издала всички необходими разрешителни за строителството на разширението на морската част на газопровода „Северен поток“, става ясно от съобщение на Федералната агенция по морско дело и хидрография (BSH). Именно тази институция беше последната, чието одобрение се чакаше по проекта.

Според оценката ѝ новите две тръби по дъното на Балтийско море са в съответствие с изискванията и специфичните нужди на корабоплаването и морската среда. По проекта обаче трябва да бъдат изпълнени защитни мерки по време на строителството, за да се избегне въздействие върху мигриращите птици.

Разрешителните за строеж на „Северен поток“ 2 се намират на различни етапи в останалите страни, в чиито териториални води ще преминат тръбите – Дания, Швеция, Финландия и Русия.

Дължината на целия газопровод е 1 225 километра и е с капацитет от общо 55 млрд. куб. метра годишно. Двете тръби ще бъдат построени успоредно на функциониращия в момента „Северен поток“, който беше въведен в експлоатация през 2011 година. Стойността на газопровода е 9,5 млрд. евро.

Проектната компания Nord Stream 2 AG ще реализира проекта. В нея единствен акционер е „Газпром“, а финансови инвеститори са европейските гиганти Engie, OMV, Shell, Uniper и германската Wintershall, която е част от холдинга BASF.

 Европа е разделена за "Северен поток" 2. Повечето страни в Източна Европа се опасяват, че газопроводът ще засили зависимостта на ЕС от руския природен газ. Германия е един от лобистите за проекта. В Москва пък са категорични, че газопроводът ще бъде построен изцяло на икономически принцип. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:12 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още