fallback

Червена вълна заля и европейските борси

Сред най-засегнатите от разпродажбите бяха акциите на банките и застрахователните компании

19:45 | 06.02.18 г.

Европейските борсови индекси компенсираха част от по-ранните загуби по време на сесията във вторник, след като по-рано през деня се сринаха с по 3%, предаде CNBC.

Общоевропейският индекс Stoxx 600 затвори със спад от 2,28%, като всички сектори от състава му се озоваха на червена територия. Сред най-засегнатите от разпродажбите бяха акциите на банките и застрахователните компании, които поевтиняха с над 2,7% в рамките на деня.

Британският индекс FTSE 100 заличи 146 пункта от стойността си, затваряйки с понижение от 2,42% на ниво от 7157 пункта. По-рано през сесията индексът достигна едногодишно дъно, падайки с 255 пункта при откриването на сесията.

Като цяло европейските акции бяха заляти от червена вълна, като поскъпнаха книжата на съвсем малко компании.

Рядко изключение бяха акциите на Austria Microsystems, които поскъпнаха с 13% по време на сесията. Доставчикът на Apple обяви, че негов инвестиционен партньор се е съгласил да финансира 25% от планираните му разходи тази година в размер на 600 млн. долара, предаде Ройтерс.

BNP Paribas отчете по-слаба от пазарните очаквания нетна печалба за четвъртото си фискално тримесечие на 2017 г. в размер на 1,43 млрд. евро, което е спад от 1,1%. Акциите на френската банка поевтиняха с 3,26% днес.

За разлика от нея италианската банкова група Intensa Sanpaolo обяви увеличения на тримесечната и годишната печалба, надхвърляйки очакванията на анализаторите, в резултат на което книжата й поскъпнаха с 0,66 на сто.

Шведският кредитор Swedbank отчете по-силен от прогнозите ръст на оперативната печалба за четвъртото тримесечие благодарение на по-високите комисиони и лихвен доход, предаде Ройтерс.

Акциите на BP поевтиняха с 1,2%, след като петролната компания отчете по-силна от прогнозите печалба за последното тричесечие на 2017 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:25 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още