152 млн. тона пълномаслено мляко са доставени от фермите в Европейския съюз на млекопреработвателния сектор през 2016 г., съобщава Евростат.
От тях 37% (56 млн. тона) са използвани за производството на сирене, а 30% за масло. Допълнително от 13% е произведена сметана, а 11% са стигнали до потребителите като мляко за пиене.
Великобритания е произвела през 2016 г. над една пета (22%) от млякото за пиене в ЕС.
Франция, Германия, Италия, Холандия и Полша заедно произвеждат 70% от сиренето в Евросъюза.
В България в този период за произведени 1,019 млн. тона краве мляко. Водещ в страната е Южният централен район с 25% от производството.
Кравите в българските млечни ферми са били 279 хил. със средна продуктивност 3 653 кг на глава животно. Това е далеч от продуктивността например в Дания (9 621 кг), Естония (9 091) или Швеция (8 776).
Така по показател продуктивност България е на предпоследно място в ЕС, а на последно е Румъния с 3 299 кг.