fallback

Преди старта на разговорите за правителство в Германия различията се увеличават

Разходи за отбрана и европейската интеграция могат да застрашават широката коалиция

09:23 | 30.12.17 г. 2
Автор - снимка
Създател

Разходите за отбрана могат да разделечат преговарящите за създаването на широка управленска коалиция в Германия, съобщава Ройтерс.

Според информация на агенцията баварският коалиционен партньор на Ангела Меркел настоява за увеличаването на разходите за отбрана до нивото, искано от НАТО - 2% от брутния вътрешен продукт (БВП), което не се харесва на социалдемократите на Мартин Шулц.

В проект за резолюция на Християнсоциалният съюз е записано още и искане за повече средства за армията - за дронове, както и за транспортна инфраструктура. "Най-доброто оборудване, обучение и грижа за войниците, както и модернизацията на армията, струва при", пишат още от баварския съюзник на Меркел.

В партията са скептични относно по-силната европейска интеграция, което пък е в основна позиция на Мартин Шулц. Бившият председател на Европейския парламент лансира идеята за Съединени европейски щати до 2025 година.

По отношение на имиграцията, въпрос по който двете страни имат разногласия, документът заявява, че Германия не може да продължава да бъде главната дестинация за бежанците. Предлага се на африканските държави, които са съгласни да приемат обратно бежанци, да получават повече инвестиции.

Коалиция със Социалдемократическата партия обаче е единственият шанс за създаване на правителство в Германия. Ангела Меркел не успя да сформира коалицията "Ямайка" с другите две по-малки партии в Бундестага.

Преговорите между консерваторите и социлдемокртите трябва да започнат в началото на 2018 година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:41 | 11.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още