fallback

Евродепутати обмислят вето за фосфатните добавки в замразеното месо

Европейският парламент не забранява дюнерите, уточни говорител

13:13 | 06.12.17 г.

Европейският парламент може да наложи вето на законодателното предложение на Европейската комисия за разрешаване на фосфатните добавки в замразеното месо (включително за дюнери) поради опасения, свързани със здравето.

Сериозни опасения за ефекта върху здравето на фосфатните добавки бяха изразени от комисията на ЕП по обществено здраве и безопасност на храните, информира пресцентърът на Европарламента.

Евродепутатите се противопоставиха на предложението на Европейската комисия да позволи използването на фосфорна киселина, ди-, трифосфати и полифосфати (E 338-452) в замразеното месо (и за дюнери), независимо дали то е овнешко, агнешко, телешко, говеждо или птиче.

Според съобщението до момента не е установено в България да се използва месо за дюнери, което да нарушава европейското законодателство за безопасност на храните. 

„Европейският парламент не забранява дюнерите“, коментира заместник-говорителят на ЕП Маржори ван ден Бруке.

„Някои научни изследвания показват, че тези добавки могат да причинят сърдечно-съдови заболявания и в момента е забранено те да се добавят в замразеното месо за дюнери. Преди да дадат зелена светлина за разрешаването на фосфатните добавки в дюнерите, както бе предложено от ЕК, членовете на комисията на ЕП по околна среда, обществено здраве и безопасност на храните решиха да изчакат резултатите от текущото проучване на Европейския орган за безопасност на храните за възможните отрицателни ефекти на тези добавки.

Решението на комисията на ЕП ще трябва да бъде гласувано в пленарна зала и ако бъде одобрено, сегашното положение ще остане непроменено, т. е. фосфатните добавки няма да могат да се използват в замразеното месо за дюнери“, уточни говорителят.

Ако ЕП подкрепи в пленарна зала възражението на комисията с абсолютно мнозинство (376 гласа), предложението ще бъде блокирано и Европейската комисия ще трябва да преработи законодателното предложение.

Правилата на ЕС по принцип не разрешават употребата на фосфатни добавки в месни заготовки. Въпреки това поради големия брой изключения от тези правила, фосфатните добавки все повече се използват в замразеното месо, за да запазят вкуса и да задържат водата.

Евродепутатите припомнят, че научно изследване от 2012 г. е установило потенциална връзка между фосфатните добавки в храни и повишения риск от сърдечно-съдови заболявания. Европейският орган за безопасност на храните (ЕОБХ) тогава даде оценка, че не е възможно този риск да бъде свързан с приема на фосфор като цяло или на фосфатни добавки. През 2013 г. друго научно изследване също установи връзка между хранителните режими с високо съдържание на фосфор и повишената смъртност в населението на САЩ.

Резолюцията ще бъде гласувана от Парламента по време на пленарната сесия на 11 - 14 декември. Европейският орган за безопасност на храните (ЕОБХ) е обявил, че ще преразгледа безопасността на фосфатните добавки до 31 декември 2018 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:02 | 14.09.22 г.
fallback