Въпреки че хранително-вкусовата промишленост изхранва света, едновременно с това му създава много грижи. Според Института за световните ресурси във Вашингтон една четвърт от всички глобални емисии на въглероден двуокис се генерират от производството на хранителни продукти, посочва се в материал в сп. Hitech, издание на Siemens AG.
Производството на храни консумира 70% от добиваната в световен мащаб вода, а 37% от цялата обработваема земя се използва за целите на селското стопанство.
При това пътят от производителя до потребителя е фрагментиран и неефективен. От производството до консумацията се губят 32% от всички хранителни продукти – например когато се развалят, докато бъдат доставени, в супермаркетите или пък се изхвърлят като хранителни остатъци от домакинствата.
Всичко това изисква бърза промяна. А това не е лесна задача. Според Организацията по прехрана и земеделие (Food and Agriculture Organization - FAO) на Организацията на обединените нации (ООН) до 2050 г. трябва да се произвеждат 60% повече хранителни продукти, за да се изхранва световно население от вероятно 9 млрд. души.
Как може да стане това?
В края на ноември 2016 г. базираният в Будапеща Европейски институт за иновации и технологии (EIT) на Европейския съюз (ЕС) оповести победителя в европейския конкурс „Общност на знание и иновации“ в област „Хранителни продукти на бъдещето” - консорциума FoodConnects. Стартирал с основен екип от четирима партньори, той нараства до 50 университета, научно-изследователски институти и компании от 13 предимно европейски страни, сред които и Siemens.
През следващите седем години групата ще бъде финансирана от EIT с над 400 млн. евро. Към тях ще се прибавят 1,2 млрд. евро от членовете на консорциума, който в бъдеще ще носи името EIT Food. Огромният екип разчита и на собствения си принос, базиран на вече съществуващи проекти и вътрешни развойни работи, чиито резултати ще бъдат използвани за целите на EIT Food.
Планът на консорциума е амбициозен – той предлага да се преосмисли изцяло системата на глобалното производство на хранителни продукти, да се организира по-устойчиво и да се мотивират потребителите за здравословно хранене. Членовете на EIT трябва да формулират конкретни проекти, за да се превърне визията в реалност, за което ще се използват подобрени и нови технологии и инициативи.
„За Siemens в центъра на този проект са дигитализацията и автоматизацията, за които можем да съдействаме със софтуерни решения на базата на Teamcenter, COMOS или MindSphere“, казва Рудолф Золахер, координатор на дейностите за EIT Food в Siemens.
Намаляване наполовина на хранителните отпадъци
Една от основните цели е борбата с разхищението при производството на храни по пътя към трапезата. В Европа, ако всичко върви по план, хранителните отпадъци трябва да бъдат намалени наполовина.
Една от възможните мерки е използването на отпадъци като вторична суровина. При производството на овес например се получават остатъци, които все още са богати на баластни вещества и протеини и които могат да се използват за фуражи. За това има технически методи, които обаче още не са приложими за мащаба на едрата промишленост.
Друга идея е когато хранителни продукти престоят известно време в супермаркета или в хладилника, сензори да показват дали те са годни за консумация. По този начин би могло да се предотврати напразното изхвърляне на неразвалена храна, чийто срок на минимална годност е изтекъл.
EIT Food иска да подпомогне процеса по гарантиране на качеството, така че потребителите да са сигурни, че храната на трапезата им е наистина здравословна и прясна. За тази цел е важно да се знае каква е историята на един продукт в хранително-вкусовия бранш. Този проект от програмата на консорциума се нарича Digital Food Supply Network и по него работи Siemens.
С помощта на блокчейн технология - уеб-базирана, децентрализирана и с ниво на защита като финансова система, е възможно създаването на проследими палети със зеленчуци или риба. Така дигитализацията може да помогне да се възстанови доверието на потребителите в храната, която използват. Подобно на медицината, в която последната изследователска тенденция са индивидуално адаптирани към пациента лечения, при EIT Food персонализираното хранене ще има важна роля.
EIT Food има още идеи. Много европейци например имат вредни хранителните навици – консумират твърде много сол, захар или наситени мастни киселини. Затова EIT Food иска активно да разяснява вредите от тях. За тази цел се планира за период от 7 години да бъдат обучени и квалифицирани около 10 хил. студенти, предприемачи и служители от хранително-вкусовата промишленост. С помощта на отворени онлайн курсове (MOOCs - Massive Open Online Courses) допълнително трябва да бъдат намерени и около 300 хил. заинтересовани участници.
Тъй като през изминалите години хранително-вкусовият сектор се оказа инертен относно иновациите, EIT Food възнамерява да подпомогне до 350 стартиращи компании. Тук е ролята на звеното на Siemens за насърчаване на стартиращи предприятия - next47, което подпомага финансово и нематериално потенциално успешни технологии в най-различни индустрии.