Едва 3,2% от земеделската земя, или 161 хил. хектара, в България е сертифицирана за биоземеделие, показват данни на Евростат за 2016 година. Така страната ни изостава от средноевропейското ниво, където за биоземеделие се използва 6,7% от земеделските площи.
От друга страна обаче от данните е видно, че спрямо 2012 година има съществено увеличение – тогава за нуждите на органичното земеделие са били сертифицирани 39 хил. хектара, което е малко под 0,8% от общите обработваеми площи.
Общо в общността за биоземеделие се използват 12 млн. хектара, като спрямо 2012 година има ръст от почти 2 млн. хектара, посочват от европейската статистическа служба.
Най-големите площи, съответно и най-големите биопроизводители в ЕС, са Испания, Италия, Франция и Германия. Заедно те „държат“ 54% от сертифицираните за биоземеделие площи в ЕС.
Най-голям е делът на използваните за органично земеделие площи в Австрия – 21%, или 571 хил. хектара. Следват Швеция (18%, 553 хил. хектара) и Естония (18%, 181 хил. хектара).
На обратния полюс са Малта (0,2% или 24 хектара), Румъния (1,7%, 226 хил. хектара) и Ирландия (1,7%, 77 хил. хектара).
Органичното земеделие обединява най-добрите практики в сектора, опазване на биологичното разнообразие и опазване на ресурсите. В отглеждането на продукцията се използват екологични практики и процедури.