fallback

Европейските пазари не намериха единна посока

Цените на петрола записаха резки повишения

19:39 | 06.11.17 г.

Повечето европейски публични компании записаха леки повишения на цените на акциите си в понеделник, като инвеститорите следяха корпоративните отчети и рязкото поскъпване на суровините, предаде CNBC.

Общоевропейският индекс Stoxx 600 се покачи с 0,13 на сто, като основните сектори от състава му се представиха разнопосочно.

Големите фондови борси в Европа също отчетоха разнопосочни движения, като британският индекс FTSE 100 успя да се повиши с 0,03%, френският CAC 40 се понижи с 0,19%, а германският DAX загуби 0,07%.

Секторът на суровините беше сред най-успешните в понеделник, след като цените на петрола и металите записаха резки повишения при приключването на сесията в Европа. 

Goldman Sachs повиши прогнозата си за цената на никела, в резултат на което книжата на листнатите в Лондон минни компании Centamin, BHP Billiton и Anglo American поскъпнаха с по над 1,5 на сто.

Цените на европейския сорт петрол Брент и американския лек суров петрол WTI се покачиха с по над 2%. Това се случва след новината за задържането на няколко саудитски министри и принцове през уикенда като част от антикорупционно разследване. Акциите на компаниите от петролно-газовия сектор поскъпнаха с 0,73%. Цените на среброто и златото също се повишиха.

Същевременно телекомуникационният сектор беше сред най-слабо представящите се в понеделник след новината за провала на сливането на Sprint и T-Mobile след няколкомесечни преговори. Акциите на Deutsche Telekom, който е собственик на T-Mobile, поевтиняха с 2,6%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:28 | 02.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още