fallback

Компания опитва да възроди идеята за Desertec

Green Power 2020 планира да изгради соларни инсталации в Африка и да пренася електроенергията през Крит към Европа

10:45 | 06.11.17 г.

Най-големият гръцки остров Крит ще се превърне в енергиен хъб за амбициозен план за пренос на електроенергия от Африка към Европа. Проектът е в съзвучие с европейските идеи за чиста енергия, пише гръцкото издание „Катимерини“.

Според представения от компанията Green Power 2020 ще бъде изградена мрежа за пренос на електроенергия, произведена от соларни панели в Африка. Мрежата ще започва от пристанище Тобрук в Либия до гръцкия о. Крит. След това енергията ще бъде пренесена до континенталната част на Гърция и ЕС.

Идеята на основателя на Green Power 2000 Гасан Анбар е един минивариант на свръхамбициозния проект Desertec, който обаче потъна в пясъците, след като основните акционери в него се отказаха от участие. Бюджетът на Desertec беше 400 млрд. евро, а преценката на инвеститорите беше, че за страните в региона има много висок политически риск.

Green Power 2020 има лиценз за изграждане на 2 хил. мегавата соларни инсталации в северната част на Африка, допълва Еnergy Press. Изграждането на мрежа за преноса на енергия от Африка към Гърция ще коства около 1,5 млрд. евро, сочат още разчетите на компанията.

От Green Power 2020 посочват, че мрежата ще бъде изградена изцяло с частни средства и няма да има нужда от инвестиции от гръцкия бюджет. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:04 | 10.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още