fallback

Индексите в Европа реагираха смесено на решението на АЦБ за промяна на лихвите

Паундът рязко поевтиня, а фокусът се пренасочи към корпоративните отчети

20:07 | 02.11.17 г.

Европейските пазари не намериха единна посока в четвъртък, докато инвеститорите анализираха корпоративните резултати и резкия спад при паунда, съобщи CNBC.

Паневропейският Stoxx 600 се понижи с 0,46%, като повечето сектори се търгуваха на червена територия.

Френският основен индекс CAC се понижи с 0,07%, а германският DAX изтри 0, 18%. В същото време британският FTSE 100 отчете ръст от 0,9%, след като Английската централна банка направи промяна в паричната си политика.

Източник: CNBC

Английската централна банка (Bank of England) повиши основния лихвен процент с 0,25 процентни пункта до 0,5%. Решението за първото повишение на лихвата от юли 2007 г. беше очаквано от пазарите, но то предизвика спад при курса на паунда и рали при някои британски компании, които отчетоха и финансови резултати. В края на сесията британската валута се търгува на ниво от 1,306 долара за един паунд. Някои от листнатите в Лондон банки като RBS и Lloyds се оцветиха в червено след решението на АЦБ.

Ако оставим настрана големите икономически новини във Великобритания, финансовите отчети продължиха и днес да влияят на настроенията в Европа.

Швейцарската банка Credit Suisse отново отчете по-силен от очакванията ръст на печалбата, докато кредиторът преминава през програма за преструктуриране, стартирана преди две години от главния изпълнителен директор Тиджане Тиам. Коригираната печалба преди данъците възлиза на 620 млн. франка за трите месеца до края на септември, с което задминава очакванията на анализаторите. Сумата е с 90% по-висока спрямо същия период на миналата година. Акциите на банката поскъпнаха с 4,5% след публикуването на отчета.

Инвеститорите също така са нетърпеливо чакат новината за това кой ще поеме ръководството на Федералния резерв, като редица медии съобщиха вече, че това по всяка вероятност ще бъде Джером Пауъл.

Обратно в Европа, испанската прокуратура поиска да бъде издадена европейска заповед за арест на сваления каталунски лидер Карлес Пучдемон и четирима негови бивши министри, след като те не се явиха в съда за разпит тази сутрин.

Пучдемон и 13 бивши министри от каталунското правителство, свалено на 27 октомври след обявяването на Каталуния за независима република, трябваше да се явят на разпит за противодържавна дейност и подбуждане на бунт.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:59 | 01.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още