fallback

Германците ползват все повече рециклирана хартия

Рециклиращият сектор може да бъде описан като стабилен

13:45 | 01.11.17 г.

Увеличава се използваното количество рециклирана хартия в Германия. През 2016 г. там са вложени почти 17 млн. тона рециклирана хартия за производството на общо 22,6 млн. тона хартия и картон. Това представлява увеличение с 1,2% в сравнение с 2015 г., съобщи Българската асоциация по рециклиране, като се позова на германската организация за вторични суровини bvse. Вицепрезидентът на bvse Вернер Щейнгас е представил данните на годишна конференция за рециклиране на организацията. 

Германия постигна рекордна употреба на рециклирана хартия миналата година от 74,5%. Страната успя да задоволи търсенето на материала чрез внос на 4,4 млн. тона от други страни от ЕС – 7,6% повече от вноса през 2015 г., според Щейнгас.

"Факт е, че в Европа се събира повече отпадъчна хартия, отколкото хартиените фабрики се нуждаят за продукцията си", добави той. "Докато това е така, износът остава необходимата основа за успеха на индустрията за рециклиране на хартия", допълва той.

Коментирайки бизнес климата в Германия, Щейнгас разясни на делегатите, че "големите играчи непрекъснато стават все по-големи, а средните компании стават все по-малки и по-малки".

Докато рециклиращият сектор може да бъде описан като "стабилен" през миналата година, отбелязано бе, че работната сила за рециклиране на хартия е намаляла до малко над 40 хил. души. Също така бе установено, че продажбите на графична хартия са спаднали с 3,6% през миналата година, докато при опаковки и хигиенни книжа се наблюдава съответно увеличение от 1,8% и 3,2%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:01 | 10.09.22 г.
fallback