fallback

"Росатом": Бъдещето на ядрената енергетика е затварянето на горивния цикъл

Подобни технологии ще излязат на пазара до 10-12 години, прогнозира директорът на корпорацията Алексей Лихачов

15:33 | 31.10.17 г. 9

Затварянето на ядрения горивен цикъл и намаляване на обемите от отработено ядрено гориво са бъдещето на световната ядрена енергетика и са сред ключовите приоритети пред мирния атом през следващите години. Това коментира генералният директор на руската корпорация „Росатом“ Алексей Лихачов по време на Министерската среща на Международната агенция за атомна енергия (IEAE).

„Убедени сме, че бъдещето на световната атомна енергетика е неразривно свързано със затварянето на ядрения горивен цикъл. Неотменна част от него са „бързите“ реакторни технологии", коментира той, цитиран от компанията.

Затварянето на горивния цикъл ще позволи на мирния атом да стане екологично безопасен източник на енергия с практически неизчерпаем ресурс за много десетилетия, отбеляза ръководителят на руската ядрена корпорация. Според него комплексен продукт в тази сфера може да бъде предложен на пазара в близките 10-12 години. 

За Лихачов ключовата задача е създаването на промишлена инфраструктура, която да може да осигури качествено намаляване на отработеното ядрено гориво и многократното въвличане на регенерирани горивни компоненти в ядрения горивен цикъл.

„Росатом“ създава производствени мощности за преработка на отработено ядрено гориво на територията на Русия, разработва и ново уран-плутониево гориво за връщане на продуктите от преработката в ядрения горивен цикъл, каза още директорът на компанията.

В изказването си той отбеляза и ключовата роля на ядрената енергетика за осигуряване на устойчиво развитие и глобален преход към нисковъглеродни производства.

„Ядрената енергетика съответства на всички изисквания, които се предявяват към енергетиката на бъдещето. Тя е източник на стабилна и екологично чиста енергия, която се получава на икономически привлекателна цена. Ядрената енергия, заедно със слънчевата, вятърната и хидроенергията образуват т. нар „зелен квадрат“, който ще стане основа на бъдещия световен енергобаланс. В този план ние не сме алтернатива, а взаимно се допълваме и подобряваме“, добави Лихачов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:58 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още